'De Batavia staat in 2025 droog, in een heel ander Batavialand'
De nieuwe plannen voor Batavialand in het adviesrapport van de ingehuurde 'kwartiermaker', kunsthistorica en cultureel manager Vera Carasso, zijn hard nodig, maar ook haalbaar. Dat zegt de directeur van het themapark, Jan Vriezen. En hij rekent erop dat dat in 2022 of uiterlijk 2023 de Batavia al op het land staat.
"Als je naar een supermarkt gaat, dan wil je daar brood, groente en kaas halen. En zo is het ook in het museum. Je wilt één ingang hebben, één keer een kaartje kopen en een beleving hebben," stelt Vriezen. Batavialand is ontstaan uit het samengaan van drie verschillende organisaties, de Bataviawerf, museum Nieuw Land en de afdeling Scheepsarcheologie van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Het plan van de kwartiermaker moet zorgen dat er meer eenheid komt.
Om dit voor elkaar te krijgen, moeten wel flinke verhuizingen worden uitgevoerd. Zo moet de werf dus worden verplaatsten de Batavia aan land worden gebracht. "De werf lijkt misschien een hele uitdaging, maar de gebouwen die er nu staan, blijven gewoon achter. Wat we moeten verplaatsen, zijn alleen de spullen en de mensen. Op de nieuwe locatie worden nieuwe gebouwen neergezet," vertelt Vriezen. De grootste uitdaging is volgens hem de verplaatsing van de Batavia. Daar wordt al een poos actie voor gevoerd. Maar Vriezen heeft alle vertrouwen dat dit gaat lukken. "Dat kunnen wij in Nederland."
Bekijk hier de reportage waar directeur Jan Vriezen vertelt over wat er gaat veranderen in Batavialand.
In 2025 kan het plan helemaal zijn uitgevoerd, zegt Vriezen. Maar of de operatie in gang gezet kan worden, is uiteindelijk aan de provincie. Begin volgend jaar zal daarover een besluit worden genomen. Voor die tijd is de gemeente aan zet, omdat die eigenaar is van stukken grond die Batavialand nodig heeft voor de uitbreiding. Het voorstel is, deze over te dragen aan de provincie.
{jcomments on}