Skip to main content

Van kraamzorg tot Groninger aardgas tot Hans Gruijtersplein

02 november 2022
Geschreven door Kees Bakker

De gemeenteraad heeft zich dinsdag ‘in eerste termijn’ gebogen over de gemeentelijke begroting voor volgend jaar. Daarin kunnen partijen zeggen wat ze van de begroting vinden en voorstellen doen voor kleine en grote wijzigingen op die begroting. Dinsdag 15 november staat de tweede termijn gepland, waarin partijen reageren op elkaars voorstellen en er vervolgens wordt gestemd. In dit artikel een eerste overzicht van verschillende voorstellen die gisteren zijn gedaan.

  • Leefbaar Lelystad wil de markt, die in verband met de werkzaamheden op de Agorahof tijdelijk naar Stationsbalkon-Noord (tegenover de BCC) is verhuisd, daar het liefst langer houden. Op het terrein zouden bovendien meer markten kunnen worden gehouden, zoals een bloemenmarkt of de kofferbakmarkt. “Het vorige college, waar u ook in zat, heeft een overeenkomst gesloten met een marktpartij, die op zoek gaat naar een hoteluitbater, om daar een hotel te bouwen en de hellingbaan van de Waaggarage daar naartoe te verplaatsen. Strookt dat wel met elkaar en bent u niet bang voor schadeclaims?” vroeg Murat Aktan (Jong Lelystad) zich in reactie af. Volgens LL-fractievoorzitter Jack Schoone zal dat zorgvuldig moeten worden bekeken en kan er ook naar een andere locatie voor het hotel worden gekeken. Volgens hem heeft de markt echter meerwaarde op de huidige plek en is het zijn waarneming dat er ook genoeg marktbezoekers naar het centrum gaan en vice versa. Menno Manheim (SP) heeft een andere waarneming. “Ik heb juist van ondernemers gehoord dat er minder mensen bij hen komen op zaterdag sinds de markt is verhuisd.”
  • ChristenUnie, GroenLinks en Jong Lelystad zien dat er steeds minder en minder lang een beroep op kraamzorg wordt gedaan door mensen die in financiële problemen zitten en eigenlijk de eigen bijdrage van 4,70 euro niet kunnen betalen. “Gemiddeld lijkt het nu te gaan om twee tot drie vrouwen per maand die voortijdig afhaken en kraamzorg mijden. De verwachting is dat dit gaat oplopen wanneer meer vrouwen kiezen om in 2023 geen aanvullende verzekering te nemen, vanwege de gestegen kosten,” schrijven de partijen in een voorstel. De drie willen daarom kijken of die eigen bijdrage vanuit de bijzondere bijstand kan worden vergoed voor die gezinnen. Dat zou naar verwachting 12.500 euro per jaar gaan kosten.
  • ChristenUnie en CDA willen rond de openbare afvalbakken op drukke plekken, zoals in het Stadshart, een ‘doneerring’ plaatsen. Dat is een ring waarin plastic flesjes kunnen worden gedropt. De organisatie ‘Happy Activist’ organiseert deze actie als pilot. De bedoeling is dat er zo minder flesjes bij het restafval belanden, omdat anderen de flesjes zo kunnen oppakken en inleveren. Er zit ten slotte statiegeld op.
  • Leefbaar Lelystad wil dat Lelystad over gaat tot het benoemen van een ‘jeugdburgemeester’ en een jeugdraad en een jongerenraad instelt. Daarmee kunnen de belangen en ideeën van jongeren beter worden vertegenwoordigd, in de stad en in de politiek. Jong Lelystad merkte dinsdag fijntjes op dat Leefbaar Lelystad vorig jaar nog tegen een voorstel van Jong Lelystad stemde om een jeugdburgemeester in te stellen. “Na de verkiezingen hebben we gemerkt dat veel mensen hier behoefte aan hebben. We zijn daarom van inzicht veranderd,” verdedigde Jack Schoone zich.
  • De InwonersPartij wil dat het informatiepunt van de VVV, dat in het Stadhuis zit, een locatie krijgt buiten het Stadhuis. Nu is het toeristisch informatiepunt alleen te bezoeken tijdens de openingsuren van het Stadhuis. De partij zou ook het liefst zien dat de VVV, eventueel door een externe partij, weer bemand wordt en telefonisch te bereiken is, want het huidige telefoonnummer werkt niet. De partij diende dan ook, gesteund door de PvdA en SP, een voorstel in met de opdracht aan het college met een (exploitatie)voorstel te komen. GroenLinks vraagt zich af of zoiets nog wel van deze tijd is. “Hoe groot is de behoefte daaraan, als je op internet met één druk op een knop alle informatie al vindt,” reageerde Bas de Reus.
  • Forum voor Democratie richt haar blik ook op buiten de stadsgrenzen. De partij wil dat het college er bij het Rijk op aandringt de aardgaskraan in Groningen meer open te draaien. Zo hoeft er minder gas geïmporteerd te worden en kan de aardgasprijs omlaag. “De emotionele schade van Groningers, die zeker niet te onderschatten is, weegt niet op tegen onder andere de huidige schade voor onze economie, de dreigende voedseltekorten, de mensen die in de problemen gaan komen en de hoeveelheid faillissementen, wat ook levens gaat kosten ,” aldus de partij in haar voorstel.
  • Mooi Lelystad pleit er voor om in 2023 geen hondenbelasting te innen. “Vanwege de huidige economische situatie hebben niet alleen de minima, maar ook de middeninkomens grote moeite om alle rekeningen te betalen. Steeds meer baasjes kunnen door deze onvoorziene omstandigheden de dierenartskosten niet meer opbrengen,” meent de partij. Om hondenbezitters tegemoet te komen en de armoede niet te vergroten, zou de belasting komend jaar niet moeten worden geïnd.
  • Leefbaar Lelystad zou graag zien dat de vernieuwde Agorahof straks na oplevering wordt hernoemd tot ‘Hans Gruijtersplein’, als eerbetoon aan de eerste burgemeester van Lelystad.

Geplaatst op 2 november 2022.

{jcomments on}