Skip to main content

Uren film van polderhistorie vanaf morgen thuis te zien

09 juli 2020
Theo van Rhijn

 

Wie geïnteresseerd is in poldergeschiedenis, kan vanaf morgen (10 juli) zijn hart ophalen bij Het Flevolands Archief zonder daarvoor de deur uit te hoeven. Het instituut zet dan twintig films online uit de collectie van de Rijksdienst voor de IJsselmeerpolders (RIJP).

Deze dienst was een begrip in de nieuwe polders en ver daarbuiten. Hij was onder meer belast met de gronduitgifte, maar verving in de praktijk ook min of meer een groot aantal overheidsdiensten die daar nog niet waren omdat de gemeenten en later de provincie pas werden ingesteld als er een flink aantal bewoners was.

RIJP-medewerkers lieten veel activiteiten vastleggen op beeld en Het Flevolands Archief heeft van dat materiaal 92 films op de plank liggen. Die zijn te zien in de studiezaal van het archief, aan de Oostvaardersdijk, en vanaf morgen voor een deel dus ook op internet. De afgelopen tijd is het materiaal gedigitaliseerd omdat de originelen door verzuring onbruikbaar begonnen te worden.

"De films van de RIJP zijn in te delen in drie verschillende genres: instructie, promotie, maar vooral voorlichting," aldus het archeif. "De RIJP had in het hoofdgebouw in Lelystad een speciale ruimte om de films te laten zien. Daar werden ze gedraaid in allerlei talen, van Duits tot Russisch en zelfs Japans. Van over de hele wereld kwamen mensen om dit bijzondere stukje land te bekijken. De films lieten deze bezoekers zien wat er allemaal komt kijken bij het maken van land: van het opwerpen van dijken tot aan het branden van riet."

Er zitten ook puur Lelystadse onderwerpen bij. Online komen:
• Lelystad groeit 1968-1969, maker onbekend
• Lelystad groeit 1970-1971, maker onbekend
• Tien jaar Lelystad, 1977, door Pim de Wijs.

In de studiezaal zijn over Lelystad verder nog te bekijken:
• Land in wording, 1976, door Huib Broekman
• Wonen en werken in Lelystad, 1977, door Aad van den Heuvel
• Urban Hydrologic Research, 1978, maker onbekend 

De grote foto bij dit stuk komt uit 'Tien jaar Lelystad', de kleine uit 'Lelystad groeit'.

Wie meer wil weten over de RIJP, vindt voor die zoektocht een bruikbaar startpunt op Wikipedia.

En bij de NPO is nog altijd een item uit 2013 over de dienst te vinden.

{jcomments on}