Skip to main content

Ultieme poging voor ander plan voor het Werkeiland

07 maart 2023
Geschreven door Kees Bakker

De gemeente gaat nog één ultieme poging doen om ontwikkelaar Levago ertoe te bewegen af te zien van de bouw van een appartementengebouw op het Werkeiland. Het gesprek moet gaan over of men wil praten en/of meedenken over een alternatief.

Buikpijndossier

De gemeenteraad zit enorm met het dossier in haar maag. Daarom ging men dinsdag op zoek naar een laatste strohalm, en dat is deze geworden. Wethouder Piet van Dijk gaat polsen bij Levago of er gepraat kan worden over een alternatief plan, dat niet voorziet in hoogbouw, maar in laagbouw. De gemeente zou de ontwikkelaar dan compenseren voor het verlies aan inkomsten, omdat laagbouw nu eenmaal minder woningen oplevert dan hoogbouw.

Het is een strohalm, omdat Levago de gemeente in november vorig jaar heeft laten weten uitgepraat te zijn. Men wil de geplande appartementen in de verkoop zetten en een bouwvergunning aanvragen. Daarbij heeft de ontwikkelaar de gemeente een deadline gesteld van 16 maart dit jaar.

Hoogbouw op het Werkeiland

De kwestie, nogmaals, in het kort: het plan van Levago om een appartementengebouw te bouwen op het Werkeiland, op de plek waar eerst restaurant De Cantine stond, dateert van voor 2010. In dat jaar is echter het bestemmingsplan aangepast dat de bouw van het gebouw mogelijk moet maken en is er een contract afgesloten met Levago. Door de crisis werd het plan niet uitgevoerd, maar enkele jaren geleden gaf Levago aan er alsnog mee aan de slag te willen.

Het contract tussen de gemeente en de ontwikkelaar is in 2020 door de toenmalige wethouder herbevestigd. Het geeft Levago de mogelijkheid twee appartementengebouwen te bouwen van vier woonlagen (begane grond en drie verdiepingen) en een dak, goed voor in totaal 44 appartementen.

In 2017 is een deel van het Werkeiland tot cultureel erfgoed benoemd, maar dit deel is daar gezien het eerdere contract buitengelaten. Maar de kwestie speelt de laatste jaren erg op, omdat bewoners van het Werkeiland en mensen die de historie van Lelystad koesteren er enorm op tegen zijn. Het gaat om een hoog en volumineus gebouw dat het historische karakter van het Werkeiland aantast en dat de rest van het eiland in de schaduw zet. Het Werkeiland is de plek waar de inpolderaars van Oostelijk Flevoland woonden. De barakken die er nog staan en de nieuwbouw die in die stijl heeft plaatsgevonden, herinneren daaraan.

Onderhandelingen gestrand

Politiek leeft de kwestie ook enorm. Het vorige college is door de gemeenteraad aan het werk gezet: in onderhandelingen met Levago moet worden bekeken of de ontwikkelaar af wilde zien van het plan. De gemeente zou dan de grond terugkopen en Levago zou elders in Lelystad de kans krijgen te bouwen.

De onderhandelingen liepen snel stuk. Levago wilde voor de grond veel meer dan de marktprijs hebben en wilde de garantie de komende tien jaar 100 woningen per jaar te kunnen bouwen in Lelystad. Dat zou betekenen dat het de gemeente vele miljoenen euro’s gaat kosten. Bovendien kan het juridisch niet, omdat de gemeente niet zoveel meer dan een bepaald deel boven de waarde van de grond mag betalen. “Er is geen ruimte. Ik heb zelden zo’n duidelijk en eenduidig advies gekregen,” zei wethouder Piet van Dijk over het juridisch advies dat de gemeente in deze kwestie heeft ingewonnen.

Alternatief inzet gesprek

Omdat de gesprekken met Levago tot nu toe gingen over afzien van de bouw, maar niet over alternatieve laagbouw, opperde Sanne de Wilde van D66 dat er nog één ultieme poging kan worden gedaan daarover in contact te treden met de ontwikkelaar. Bewoners hebben zelf een plan voor 30 laagbouwwoningen gemaakt, dat kan worden meegenomen in dat gesprek.

De suggestie werd door de aan het debat deelnemende partijen instemmend onthaald en ook de wethouder wil dat graag doen. De kans op succes is echter zeer klein: het laatste overleg met de ontwikkelaar duurde een kwartiertje en bood de gemeente geen enkele ruimte voor een alternatief. Toch klampt ook Bas de Reus (GroenLinks) zich aan deze laatste strohalm vast. “Het zou voor iedereen goed zijn als er een oplossing komt. Dat is ook in het belang van de ontwikkelaar zelf, die toch ook een duurzame relatie zal willen met de gemeente en met omwonenden.”

Van Dijk verwacht voor de gemeenteraadsvergadering van 28 maart de gemeenteraad te kunnen berichten over de uitkomst van het gesprek.  

Illustratie: het alternatieve plan van de bewoners met laagbouw.

Geplaatst op 7 maart 2023.

{jcomments on}