Uitbaters café voelen zich niet serieus genomen door politie
Op het terras van Grand-café Le Journal aan het Dukaatplein heeft woensdagmiddag een vechtpartij plaatsgevonden, waarbij één van de uitbaters hardhandig op de grond werd geduwd en een ander een stoel naar zijn hoofd kreeg geslingerd. De politie, die snel ter plekke was, wilde geen aangifte opnemen omdat onduidelijk zou zijn wie het geweld begonnen was. De uitbaters van het café voelen zich in de steek gelaten. “Dit maakt dat je je niet meer veilig voelt als dit soort dingen gebeuren.” De politie laat weten, nu er beelden van de schermutseling op social media zijn opgedoken, alsnog naar de zaak te gaan kijken.
Vechtpartij
De vechtpartij ontstond toe er drie mannen op het terras waren gaan zitten zonder iets te bestellen. “Toen ze daar op werden aangesproken, bestelden ze één flesje frisdrank met drie rietjes. Dat was na drie kwartier,” zegt Madelon van Noort, één van de uitbaters. Vervolgens ging het mis bij het afrekenen. “Als je de volgende keer iemand in de zeik neemt, doe het dan niet hier,” voegde ze het drietal naar eigen zeggen toe. Dat mondde volgens haar lezing uit in een scheldpartij. Ze riep haar man uit de keuken. Die zou de jongens vijf keer hebben gemaand te vertrekken. Ze weigerden en het kwam tot een vechtpartij, die op straat werd voortgezet en door een voorbijganger werd gefilmd. Van Noort werd daarbij, zo blijkt ook uit het filmpje, hardhandig op de grond geduwd en haar man kreeg een terrasstoel naar zijn hoofd geslingerd.
Geen onderzoek
De politie was inmiddels gealarmeerd door gasten op het terras. Toen de agenten arriveerden, overigens al heel snel, aldus Van Noort, waren haar belagers nog in beeld. Beide partijen werden los van elkaar gehoord. Het resultaat was dat aangifte werd afgeraden omdat de jongens op hun beurt zeiden dat de man van Van Noort met het geweld was begonnen en zij dan ook aangifte zouden doen, wat tot arrestatie van het paar zou kunnen leiden, aldus Van Noort.
Het zit haar dwars dat er geen aangifte is opgenomen en dat zij en haar man het gevoel kregen als irritant en vervelend te worden beschouwd. “En dat vind ik schrijnend eigenlijk. Mijn man is behoorlijk toegetakeld." Op het moment zelf was niet duidelijk dat alles op camera werd vastgelegd. “Het is één van de omstanders die heeft gefilmd,”, vertelt Van Noort. "Ook daarvan denk ik: als je dan als politie aankomt en je ziet er een man of twintig omheen staan, waarom is er dan niet gevraagd: wie heeft er gefilmd? Doe dan ook dat onderzoek!"
Niet juist gehandeld
"Het gevoel wat de politie mij heeft gegeven is dat ze vooral mij heel erg irritant en vervelend vonden. Dat zou kunnen. Ik heb in de hitte van de strijd de uitspraak 'dat soort gastjes' gedaan." Volgens Van Noort werd die uitspraak haar behoorlijk kwalijk genomen door de politie. "Ik werd aangesproken alsof dat een uitspraak was die discriminerend en zelfs strafbaar zou zijn." Van Noort hoopt dat de video die nu op social media is verschenen ervoor zorgt dat de politie alsnog in actie komt. "Wellicht denken ze nu: het kan zo zijn dat we niet het juiste besluit hebben genomen. En dat is okay, want ook politiewerk is mensenwerk. Maar dan moet op een gegeven moment wel gezegd worden: we hebben toen niet juist gehandeld."
Voetballers
Het ging om voetballers van Unicum, in clubkleding. Vice-voorzitter Dirk Jan Jannink is inmiddels bij Le Journal langs geweest met bloemen, ‘met het schaamrood op de kaken’. Volgens Van Noort heeft hij daarbij gezegd dat het om jongens ging die vaker problemen veroorzaakten, maar Jannink zelf wil het niet harder formuleren dan dat ze ‘weleens vaker bij een akkefietje zijn betrokken’, overigens niet binnen de club.
De politie laat in een reactie weten dat er een gesprek staat gepland tussen de ondernemers, de politie en de burgemeester. De agenten zouden in eerste instantie alleen bemiddeld hebben tussen de twee partijen, omdat er geen onafhankelijk bewijs was van wat er is gebeurd. Nu de video is opgedoken op sociale media zal de politie opnieuw naar de zaak kijken.
Dit bericht kwam mede tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 9 mei 2023.
{jcomments on}