Tbs met dwangverpleging voor man die 'buurman Joop' doodstak
De 37-jarige Lelystedeling die op 2 september vorig jaar zijn buurman doodstak, is veroordeeld tot tbs met dwangverpleging. Volgens de rechtbank kampt de man met een allesoverheersend ziektebeeld waardoor hij volledig ontoerekeningsvatbaar was toen hij tot zijn daad kwam. De rechtbank ging niet mee in zijn verhaal dat hij uit zelfverdediging handelde.
Bemiddelingspoging
Het slachtoffer, een 62-jarige man die in de buurt bekend stond als ‘Buurman Joop’, probeerde die dag een burenruzie te sussen. De verdachte veroorzaakte geluidsoverlast, waar de benedenbuurvrouw van het wooncomplex aan De Stelling last van had. Haar baby kon door het lawaai van de tv niet slapen. Zij was bij de verdachte aan de deur geweest, maar dat had geen effect. Daarop ging het slachtoffer naar de woning toe in een poging zijn buurman ertoe te bewegen de tv zachter te zetten.
Ongeloofwaardig
In de ruzie die volgde in de deuropening, ging de verdachte op een gegeven moment zijn woning weer in, pakte een mes uit de keuken, ging terug naar de voordeur en stak op de buurman in. Zelf zei hij twee weken geleden dat hij handelde uit noodweer, omdat de buurman hem zou hebben geslagen met de stok waarmee hij liep.
Dat er sprake zou zijn van zelfverdediging, vindt de rechtbank ongeloofwaardig. "De verdachte verklaarde pas op zitting dat de buurman hem meerdere malen met een (wandel)stok zou hebben geslagen, onder meer op zijn hoofd. Bij hem is slechts één oppervlakkige huidbeschadiging op zijn knie ontdekt. Ook komt in het hele dossier niets naar voren dat het verhaal van zelfverdediging ondersteunt. Daarnaast wordt het slachtoffer door buurtgenoten omschreven als ‘de vader van de buurt’ en ‘man met een gouden hart’. Hij wilde juist een ruzie tussen een buurvrouw en de man sussen," aldus de rechtbank in haar oordeel.
Doodslag
De rechtbank gaat dan ook uit van doodslag. "De 37-jarige man heeft zijn buurman opzettelijk gedood. De rechtbank oordeelt dat er sprake is van doodslag. Het is algemeen bekend dat het steken in buik en borst tot de dood kan leiden. Hij heeft dat geweten en liet, nadat hij het slachtoffer 16 keer had gestoken, hem op de galerij voor zijn woning achter."
Een psychiater en psycholoog hebben onderzoek gedaan naar de dader. "Uit hun onderzoek blijkt dat er sprake is van een zeer ernstige stoornis. Die stoornis was ook aanwezig op 2 september vorig jaar en heeft zijn gedrag en keuzes bepaald." De man is volledig ontoerekeningsvatbaar en daarom kan de doodslag hem juridisch niet aangerekend worden. De rechtbank ontslaat hem, zoals dat juridisch heet, dan ook van rechtsvervolging. "De rechtbank realiseert zich dat voor de nabestaanden geen enkele straf hun onherstelbare leed kan compenseren en dat er bij hen behoefte bestaat aan vergelding. Maar voor het opleggen van een straf bestaat, vanwege het alles overheersend ziektebeeld, geen ruimte."
Wel moet de man behandeld worden omdat hij een gevaar vormt voor de samenleving – vandaar tbs met dwangverpleging. "De behandeling kent geen vaste einddatum en kan iedere twee jaar worden verlengd," valt te lezen in de veroordeling.
{jcomments on}