Schade aan beeld De Tong leidt tot debat over of het wel moet blijven
Het vernielde kunstwerk De Tong wordt niet zomaar gerepareerd. De provincie, verantwoordelijk voor het beeld op de Knardijk bij de A6, kijkt eerst wat de mogelijkheden en kosten zijn. Sommige Statenleden willen zelfs dat het wordt verwijderd. Ook dat kan overigens niet zomaar, omdat daar regels voor zijn.
De zaak leidde gisteren tot een uitgebreid debat in de Statenvergadering, waarbij het behalve over geld ook ging om de vraag hoe je als overheid omgaat met kunst die sommigen niet aanstaat.
De achtergrond is tweeledig: het werk is omstreden en heeft in de loop der jaren tonnen gekost aan reparaties. Forum voor Democratie wil dat het daarom wordt verwijderd. Ook wat BBB betreft kan Flevoland wel zonder De Tong. Zij ondersteunde echter een motie van de ChristenUnie om eerst de kosten en het risico op herhaling te onderzoeken. Die motie bleek niet nodig omdat de verantwoordelijke gedeputeerde, Sjaak Simonse, dat toch al van plan was.
Hij laat ook kijken of een ander materiaal mogelijk is. De vernielde buitenzijde is van koper en de vernieling lijkt (niet voor het eerst) het werk van koperdieven. Probleem daarbij is dat invloed van het weer op dat metaal onderdeel is van de gedachte achter het werk.
Cancelcultuur
Forum voor Democratie was aanvankelijk van plan het verwijderen voor te stellen in een motie. Fractievoorzitter Jelena Postuma zag daarvan af in afwachting van de bevindingen van de gedeputeerde, maar daarvoor was er wel al over gediscussieerd. Daarbij viel het woord cancelcultuur.
Postuma greep terug op eerdere bezwaren van vooral christenen uit de tijd dat het beeld nog De Tong van Lucifer heette, de tong van de duivel dus. Nu daar weer reparatiekosten bij kwamen, was voor FvD de maat vol. Het eerste argument leidde ertoe dat D66'er Tiko Smetsers Postuma van censuur betichtte en de Partij voor de Dieren sprak van 'cancelcultuur van extreemrechts'. "Omdat een groep iets niet aanstaat, moet het maar meteen weg,” zei fractievoorzitter Kjell van Wijland van die laatste partij.
De discussie over het mogelijk godslasterlijke karakter leidde destijds, in 2020, ook tot een tegenactie en tot het besluit de naam te veranderen. Simonse, nu dus de verantwoordelijke bestuurder, was in 2020 als Statenlid voor de SGP een van de woordvoerders van de christelijke critici.