Redding horeca? 'Personeel delen en minder weggooien'
Ondernemers in de horeca hebben het moeilijk, maar in elk geval in Lelystad kunnen ze zelf veel doen door creatief te zijn en meer op verspilling te letten. Dat zegt Corrie Hop, de nieuwe lokale voorzitter van de vereniging van deze ondernemers, Koninklijke Horeca Nederland, in een interview met Omroep Flevoland.
Zo zou er een gezamenlijk personeelsbestand met mensen met een nulurencontract kunnen komen, want niet elk bedrijf heeft het op dezelfde dagen druk. "Dan kun je zeggen: die dag werk je bij die ondernemer en de volgende dag werk je ergens anders."
Daarnaast kunnen de kosten omlaag door verstandiger omgaan met grondstoffen en gerechten, een aanpak die onder de naam zero waste in de sector in opkomst is vanwege de duurzaamheid en die haar eigen keukenbrigade ook al een aantal jaren hanteert. Alleen botten en graten worden weggegooid, wat er in de keuken overblijft aan plantaardig of dierlijk materiaal, wordt later gebruikt voor onder meer sauzen en bouillons. "Laat je klanten bij hun gerecht dingen zelf bijbestellen in plaats van dat je allerlei volle bakken op tafel zet." Volgens Hop wordt veel daarvan helemaal niet opgegeten en gaan bijgerechten zo de vuilnisbak in.
Verder kan de overheid helpen door vergunningsprocedures eenvoudiger te maken, zegt Hop. Volgens de gemeente is daarover inmiddels contact met ondernemers.
De afgelopen jaren hebben diverse café- en restauranteigenaren in Lelystad de handdoek in de ring gegooid, waarna er in een aantal gevallen overigens wel opvolgers waren, en in één geval wordt geprobeerd een zaak overeind te houden met crowdfunding, een inzameling dus.
Geplaatst op 12 januari 2024.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
{jcomments on}