Ramdas: 'Vaccin wel/niet moet weloverwogen keuze zijn'
De Lelystadse huisarts D.L.H. Ramdas, die alleen aan de coronaprik meewerkt als iemand een verklaring tekent en dan niet zelf prikt, voelt zich niet verantwoordelijk als een patiënt op grond van zijn advies de vaccinatie aan zich voorbij laat gaan en vervolgens door corona wordt getroffen. Hij wil dat mensen zelf beslissen. Dat zegt hij in een vraag-antwoordsessie met Radio Lelystad.
Ramdas kwam in het nieuws doordat hij zijn patiënten een brief stuurde waarin stond dat hij zelf de coronaprik weigerde, dat hij die ook niet zelf wilde geven, maar dat zijn assistente dat wel zou doen – onder voorwaarde dat de betrokkene schriftelijk verklaarde zelf tot de injectie te hebben besloten.
Stel: een patiënt die naar aanleiding van uw brief besluit zich niet te laten inenten, krijgt corona en wordt ernstig ziek - of overlijdt. Voelt u zich dan medeverantwoordelijk?
“In de desbetreffende brief maak ik mijn standpunt duidelijk en probeer ik mijn assistente in bescherming te nemen. Het allerbelangrijkste vind ik echter dat ik mijn opgeroepen patiënten uitnodig om kritisch na te denken en zichzelf gedegen te informeren. Hieruit volgt dan een weloverwogen keuze van wel of niet injecteren. Als er ziekte of overlijden ontstaat als gevolg van corona na niet injecteren, zal ik mij niet medeverantwoordelijk voelen. Ik voel mij gesterkt en ik hoop de patiënt ook, omdat ik bij dezen tevens aan mijn wettelijke plicht van informed consent heb voldaan."
"Ernstig ziek worden en/of komen te overlijden aan covid-19 kan tragisch zijn, zoals dat voor vele aandoeningen geldt. Steeds vaker zien we dat de injectie niet garandeert dat men geen covid-19 meer kan krijgen of kan overdragen, echter wel ernstige bijwerkingen kan geven. Naar eer en geweten behandel ik dagelijks tientallen mensen, ook is de behandeling soms juist even pas op de plaats maken. Fouten heb ik gemaakt en zal ze ook nog maken, helaas. Ik ontloop de verantwoordelijkheid voor mijn handelen niet – echter, aan de gezondheid van mijn patiënten werk ik samen met mijn patiënten. Ziekte en overlijden overkomen ons soms zonder te kunnen kiezen.”
U zegt dat uw handelwijze ook wordt ingegeven door uw eed. Vindt u dat wel prikkende collega's die eed schenden?
“Het antwoord is nee! Ik ben van mening dat elke dokter mede omwille van zijn eed of gelofte van Hippocrates gehouden is om het goede te doen jegens zijn of haar patiënten. In deze materie wordt er verschillend gedacht over de covid-19-injectie. Een arts die dit middel wel injecteert, zal menen goed te doen of misschien denken niet anders te kunnen handelen.”
De eed bevat ook een zin die kan worden uitgelegd als ‘niet op de stoel van de specialist gaan zitten’: 'Ik zal geen handelingen uitvoeren, die niet tot mijn competentie behoren, maar zo nodig plaats maken voor hen, die wel ter zake kundig zijn.’ Gaat u nu niet op de stoel van bijvoorbeeld de viroloog zitten - waarmee u dus zelf die eed schendt?
“Ik ga inzake deze materie op niemand anders zijn stoel zitten en zeker niet op de stoel van een viroloog. Een arts heeft vele competenties en prikken/injecteren behoort tot het standaardrepertoire. Ik ben en voel mij kundig en bekwaam in dezen. De begrenzing voor mij is kunnen verantwoorden voor mijzelf en naar mijn patiënten toe wát ik injecteer. Mijn mensbeeld is holistisch, ik denk dat sommige virologen een ander beeld van de menselijkheid hebben. Met het op deze manier bestrijden van dit virus is een deel van ons menszijn gesneuveld. Nee, ik heb dus niet het idee dat ik mijn eed schend.”
Ramdas is niet de enige huisarts met grote twijfels over deze vaccinatie, maar wel een van de weinige. Dat blijkt uit een enquête die vakblad Medisch Contact heeft gehouden. Ruim negentig procent wil zich inenten, was de conclusie. Een aantal twijfelt of heeft praktische argumenten, slechts vijf procent zegt principieel nee.
Verder kwam huisarts Rob Elens uit het Limburgse Meijel al eerder in het nieuws doordat hij patiënten een dergelijke verklaring liet tekenen, maar nog eerder doordat hij het malariamiddel hydroxychloroquine (HCQ) in combinatie met zink voorschreef tegen corona. Aan die laatste activiteit maakte de inspectie een einde.
Overigens was de aanleiding voor de enquête een onderzoek van een paar maanden geleden in België, waar 37 procent van de huisartsen de vaccins niet wilde. Daarbij speelde echter wel mee dat er toen nog minder over bekend was.
{jcomments on}