Raad wil streep onder oud plan tiny houses en Warande eindelijk afmaken
Uithuilen en opnieuw beginnen. Dat is zo ongeveer de gedachte van de gemeenteraad als het gaat om de realisatie van tiny houses. Een gebied in Warande dat hiervoor is vrijgehouden, trekt nauwelijks belangstellenden. Een poging van D66 om in het gebied nog één kans te wagen, kan op sympathie rekenen van een aantal partijen, maar zorgt ook voor kritiek.
Moeilijk te slijten
Het gebied, dat bekend staat onder de naam Klein Nooten, had ruimte moeten bieden aan elf van deze woninkjes. Dat zijn huizen met een woonoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter, die zo duurzaam, energiezuinig en zelfvoorzienend mogelijk worden gebouwd. Vaak beschikken ze wel over relatief veel buitenruimte, voor moestuinen of gemeenschappelijke voorzieningen voor alle bewoners.
De kavels in Warande zijn echter te groot. Daarom zijn er al eerder drie van vergeven voor reguliere woningbouw, maar ook de andere acht zijn maar moeilijk te slijten aan mensen die klein willen wonen. Al vanaf 2017 staan de kavels open voor belangstellenden die ze willen kopen en er willen bouwen, maar initiatieven ketsen uiteindelijk allemaal af.
Elders in de stad
Daarom heeft het college de gemeenteraad nu zes opties voorgelegd over hoe verder te gaan met het gebied, die variëren van het gebied beschikbaar houden voor tiny houses tot er wel belangstelling voor is tot het vrijgeven van het gebied voor reguliere woningbouw met een beperkte nokhoogte, zodat omwonenden niet opeens gewone hoge huizen in hun omgeving krijgen.
Een meerderheid van de gemeenteraad kiest voor die laatste optie, waarbij men wel het college de opdracht wil geven elders in de stad op zoek te gaan naar ruimte voor tiny house-initiatieven, maar dan met kleinere en dus goedkopere kavels. In andere steden en dorpen gaan die als warme broodjes over de toonbank, dus ook in Lelystad zou het moeten lukken.
Eigen plan
Heidy Smit van D66 kwam dinsdagavond met een eigen plan op de proppen. Zij had een architect naar het gebied laten kijken en die kwam met een andere indeling van het gebied, waardoor er op kleinere kavels zeventien tiny houses mogelijk zouden zijn. Dat plan wil zij tijdens de raadsvergadering van 19 november inbrengen.
Andere gemeenteraadspartijen vinden dat een aardig idee, maar zijn ook kritisch. De indeling van het gebied wordt namelijk beperkt door de bomen en lantaarnpalen die er al staan, en volgens het college leveren de parkeerplaatsen die er dan ook moeten komen en de uitritten van die parkeerplaatsen zulke problemen op, dat de kavels in net gebied niet te verkleinen zijn. “Dus hoe zit het met die uitritten en de parkeerplaatsen in dit plan?” vroeg Roel Velstra ( Mooi Lelystad) zich af.
Tijd als bezwaar
Er zijn meer bezwaren. Zo vindt Jeantiënne van der Hoek van de InwonersPartij dat D66 wel heel ver gaat door zelf een plan te maken. “Daarmee zit u wel heel erg op de uitvoering. Ik mag toch hopen dat het college en de ambtenaren hier zelf ook wel naar hebben gekeken.” De gemeenteraad is er ten slotte om kaders te stellen en te controleren of die goed worden nageleefd en afspraken worden uitgevoerd, maar niet om zelf plannen te maken. Smit ziet dat probleem niet. “Wij zagen de plannen en dachten echt ‘Wij kunnen dit beter…’”
Maar het belangrijkste bezwaar van de gemeenteraad: een nieuw plan vraagt ook om een nieuwe doorlooptijd en nieuwe procedures. Dat geldt ook voor de optie die dinsdag werd geopperd te kijken of een cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap, mensen die zelf en met elkaar een woonwijkje willen ontwikkelen) er ruimte kan krijgen. Volgens wethouder Dennis Grimbergen zou een cpo er acht huizen kwijt kunnen.
Maar die doorlooptijd zorgt er ook voor dat het gebied nog lange tijd een bouwterrein blijft, terwijl de rest van de wijk zo ongeveer af is. “Er zit geen haast op dit gebied en een besluit daarover, maar je kunt je ook voorstellen dat omwonenden nu wel een keer zouden willen dat straten en openbaar gebied definitief worden afgemaakt, zodat ze niet nog eens jaren in een bouwwijk wonen,” gaf Grimbergen de gemeenteraad als overweging mee.
Uithuilen dus
Dat maakt dat de raad er naar neigt om over twee weken de knoop door te hakken en zal besluiten het gebied vrij te geven voor reguliere woningbouw. Als er dan belangstelling is van een ontwikkelaar om er acht huizen te bouwen, kan het gebied ook snel worden afgemaakt. Daarna kan er elders in de stad, bij andere nieuwbouwgebieden, worden bekeken of daar met andere voorwaarden en kleinere kavels, wel belangstelling is om tiny houses te ontwikkelen. D66 houdt wel vast aan zijn eigen plan en zal dat over twee weken als voorstel inbrengen.