Provincie laat komende winter bijvoeren in Oostvaardersplassen
De runderen en paarden in de Oostvaardersplassen worden komende winter in elk geval bijgevoerd als er voedselgebrek is. Alleen bij extreem weer krijgen ook de edelherten voer, die vallen namelijk onder een wettelijke bepaling die bijvoeren onder normale omstandigheden verbiedt. Dat melden de provincie Flevoland en Staatsbosbeheer.
De boswachters gaan tot het voeren over op verzoek van de provincie. Die besloot eerder dit jaar op initiatief van de SP bijvoeren niet langer uit te sluiten, om een herhaling van de problemen van afgelopen winter te voorkomen. In het verleden beperkten de boswachters zich tot het uit hun lijden verlossen van dieren die het niet redden. Dat leidde afgelopen winter tot protesten en illegaal bijvoeren door het publiek.
De provincie Flevoland, die verantwoordelijk is voor het gebied, besloot eerder dit jaar ook om als definitieve oplossing het aantal grote grazers (heckrunderen, konikpaarden en edelherten) terug te brengen. Dat gaat dit jaar echter niet meer lukken, mede door verzet vanuit de bevolking. De runderen kunnen blijven en de paarden kunnen worden gevangen en elders ondergebracht. Voor de edelherten is volgens geraadpleegde deskundigen afschieten de beste optie. Levend vangen veroorzaakt volgens deze experts bij de dieren meer stress dan afschieten en de gebieden waar ze heen kunnen, zijn jachtgebieden – daar zouden ze dan wellicht alsnog worden gedood. De operatie liep echter vertraging op door juridische procedures van tegenstanders. Om de herten te behoeden voor honger, moet het aantal terug naar 490 en dat betekent dat meer dan 1800 exemplaren moeten worden gedood. Dat gaat nu niet meer lukken, aldus Staatsbosbeheer, dat het beheer uitvoert.
Staatsbosbeheer handhaaft naar eigen zeggen de winterse inspectierondes die al gebruikelijk waren. Drie keer per week wordt een controleronde gereden gereden en minimaal één keer per maand gaat een dierenarts mee. Die wordt zo nodig ook tussendoor ingeschakeld.
Staatsbosbeheer liet eerder weten zelf geen voorstander te zijn van bijvoeren, omdat dat het biologische ritme van de beesten zou verstoren.
Overigens kunnen de paardenliefhebbers van de stichting Cynthia en Annemie de overheid niet via de civiele rechter dwingen dieren weg te halen uit het gebied. Dat heeft de rechtbank Midden-Nederland bepaald in de zaak die de stichting was begonnen. Als zoiets al kan, dan via de bestuursrehter, aldus de rechtbank.
{jcomments on}