Skip to main content

Zand moet deel Houtribdijk 'op natuurlijke manier' beschermen

19 december 2018
Theo van Rhijn

Rijkswaterstaat legt tussen Enkhuizen en Trintelhaven zandpakketten tegen de Houtribdijk – de Markerwaarddijk – die bij storm de kracht van de golven moeten breken. "Het is voor het eerst ter wereld dat deze manier van ‘bouwen met de natuur’ wordt toegepast in een zoetwatermeer," zegt de dienst.

Het water langs dit twaalf kilometer lange stuk is als gevolg van bestaande zandriffen minder diep dan het deel bij Lelystad, waar de dijk met steen wordt versterkt. Voor de constructie wordt 10 miljoen kuub verplaatst in het Markermeer. De methode is de afgelopen jaren eerst getest op een proefstukje in het dat meer. Medio 2020 moet de hele dijkversterking klaar zijn.

De zandige oevers moeten ook planten en dieren lokken. Rijkswaterstaat legt naast de dijk eveneens het nieuwe, natte natuurgebied Trintelzand aan (370 hectare), dat bestaat uit dammetjes en ondiepe plassen, geschikt voor mossels, slakjes en waterinsecten en dat moet dienen als een kraamkamer voor vissen. De waterdieren zijn weer voedsel voor vogels zoals kuifeenden, visdieven en futen, is de bedoeling.

{jcomments on}