Skip to main content

Praktijkles geven moet ook in de lockdown toch echt op school

04 maart 2021

Veel scholen zijn in de afgelopen periode dicht geweest, maar niet praktijkschool De Steiger in Lelystad. "Praktijkonderwijs digitaal geven gaat niet," zegt een van de docenten. Hoe er dan wel veilig les wordt gegeven? Verslaggever Desi Bootsman ging op onderzoek uit. 

Heftruck rijden, koken en vakken zoals groen en motortechniek zijn moeilijk online te geven. De lessen worden gegeven aan kleine groepjes, van ongeveer vier leerlingen. Soms vraagt het wel om aanpassingen, vertelt Priscilla Kwaijtaal, docent zorg en welzijn. "We moeten rekeninghouden met de anderhalve meter afstand, waardoor lessen zoals haarverzorging en uiterlijke verzorging niet kunnen plaatsvinden." Dus richt ze haar lessen nu vooral in met kopieerwerk en het leren van het scheiden van afval. Of de leerlingen dat leuk vinden? "Nee, want de leukste onderdelen van dit lokaal zijn nu niet mogelijk."

Ook in het crea-lokaal zijn aanpassingen gedaan. Zo zijn er andere opdrachten die zich niet alleen maar richten op textiel. "Met naald en draad moet je heel dicht bij de leerlingen komen en dat kan nu niet meer," aldus Astrid Geense, docent textiel. Daarom zijn de lessen aangepast en richten ze zich nu meer op algemene creatieve opdrachten. "Wij vinden het belangrijk dat de kinderen ook voor dit vak af en toe naar school komen, zodat ze ook afleiding krijgen."

De leerlingen vinden het fijn dat ze soms naar school mogen. "Het is wel anders, maar je kan je wel beter focussen,"  verklaart een van hen. Elk nadeel heeft zijn voordeel zullen we maar zeggen. 

Benieuwd hoe de lessen worden vormgegeven? Bekijk hier de video.

{jcomments on}