Skip to main content

'Hulp en les combineren', leider Porteum ziet jongeren afglijden

04 juli 2023
Kees Bakker

Interim-bestuurder Bas Nix van Porteum zou graag zien dat er in Lelystad een reboundvoorziening komt. Dat is een voorziening waar jongeren die het door meerdere problemen in hun leven moeilijk hebben, terecht kunnen voor een combinatie van zorg en onderwijs. “Nu zien we leerlingen afglijden en uitvallen, en dat is niet nodig,” hield hij de gemeenteraad dinsdagavond voor. Volgens Nix is een voorziening nodig waar twee groepen van elk 12 tot 13 jongeren terecht kunnen.

Probleem is nu dat een leerling met een hulpvraag eerst een indicatie van JEL (Jeugd Lelystad) moet krijgen. “Dat duurt gemiddeld zes tot zeven weken.” Als een kind daarna door moet naar een (kinder)psycholoog, is er een wachttijd van zeven tot acht maanden. In de tussentijd gaan die kinderen vaak niet naar school en krijgen ze dus geen onderwijs. Ook lopen ze daarmee het risico af te glijden, bijvoorbeeld richting de criminaliteit, aldus Nix.

Een reboundvoorziening biedt een niet-vrijblijvend programma aan leerlingen met gedragsmoeilijkheden, met als doel ze binnen enkele maanden weer terug te krijgen richting het reguliere onderwijs. “Kinderen worden dicht bij het onderwijs opgevangen, waar ook de zorg is georganiseerd. Ik zou dat Lelystad en vooral deze kinderen enorm gunnen. Want als je dit niet doorbreekt, gaat het van kwaad tot erger.”

Meer dan een vernield bushokje

Dat vraagt, zo geeft Nix toe, om een behoorlijke investering, “maar het is echt nodig. En onderzoeken laten zien dat de maatschappelijke kosten vele malen hoger zijn als je het niet doet. Dan heb ik het niet alleen over de kosten van een vernield bushokje…”

Onderwijswethouder Dennis Grimbergen zei wel al  in gesprek te zijn met onderwijs- en zorgorganisaties, maar, voegde hij daaraan toe, zoiets vergt tijd, omdat je de juiste procedures moet doorlopen.

Foto: © Paul Klukhuhn

Geplaatst op 4 juli 2023.

{jcomments on}