Skip to main content

Meerderheid raad blokkeert 'zwalkbeleid' bij afvalinzameling

23 november 2021
Kees Bakker

Leefbaar Lelystad heeft het college dinsdag gevraagd ‘op de rem te trappen’ in de uitrol van de ondergrondse containers. Door leveringsproblemen kunnen die voorlopig niet worden geplaatst en de gemeente moet op zoek naar een andere leverancier. Volgens Leefbaar moet die kans worden aangegrepen om een andere manier van afval scheiden te onderzoeken: achteraf scheiden.

Dronken kapitein

Het gaat om 17 containers in de Horst en de Zoom, en daarna nog voor 120 ondergrondse containers in de stadsdelen 4 en 5. Die zouden er dan voorlopig niet moeten komen.  Leefbaar diende daartoe, gesteund door de InwonersPartij en de Partij voor Logisch Beleid, een voorstel in. Leefbaar werd onder andere geïnspireerd door Almere, dat onlangs besloot tot een koerswijziging van vooraf scheiden tot nascheiden. Daaruit blijkt ook dat HVC, de vuilverwerker die ook voor Lelystad actief is, wel degelijk kan nascheiden, waar eerst altijd werd gezegd dat HVC dat niet kan.  

Voor andere partijen was dat voorstel volstrekt niet aan de orde. Door nu voor een aantal wijken een andere manier van inzamelen te kiezen, krijg je twee verschillende systemen in Lelystad. “Stelt u nu werkelijk voor dat we twee regimes invoeren? U lijkt wel een kapitein die dronken is,” zei Edwin Hers (VVD) op het pleidooi van Marianne van de Watering (Leefbaar Lelystad). Die eiste daarop excuses van Hers, maar kreeg die niet.  Volgens Hers komt een wijziging van beleid nu over als ‘een zwalkbeleid’.

Oude discussie

Andere partijen vinden die twee systemen een probleem, maar zeggen ook dat het een niets met het ander te maken heeft. Want ook wat er in ondergrondse containers wordt gegooid, kan worden nagescheiden. Andere partijen wezen erop dat het vooraf scheiden nog altijd een beter en duurzamer resultaat oplevert dan nascheiden.

Het werd een discussie waarbij de hele manier van afvalinzameling nog eens tegen het licht werd gehouden. Leefbaar bleef bij zijn voorstel, mede omdat er bij de ondergrondse containers her en der in de stad veel ernaast geplaatst vuil wordt geplaatst en dat een verloederd beeld oplevert. Daarom moet de uitrol van ondergrondse containers in Lelystad voorlopig worden stopgezet en kan die tijd gebruikt worden te experimenteren met nascheiden.

Voorstel verworpen

Wethouder Jack Schoone stelde dat in 2022 de politiek zich al gaat buigen over de manier van afvalinzameling voor Lelystad in de toekomst, dus hij vond een pas op de plaats zoals Leefbaar voorstelde op zich geen probleem. “Alleen die 17 containers zijn al besteld. Je kunt natuurlijk wel besluiten ze niet te plaatsen.”

Uiteindelijk werd het voorstel van Leefbaar verworpen: 10 raadsleden stemden voor, 20 stemden tegen.

{jcomments on}