Politiek stemt in met richting voor compromis Flevo Golf Resort
De gemeenteraad heeft dinsdag ingestemd met het tot nu toe bereikte resultaat inzake de impasse rond het Flevo Golf Resort. Wethouder Piet van Dijk kan nu met ontwikkelaar Unigolf, eigenaar van de villawijk, gaan praten over de bouw van 44 extra woningen op de voormalige driving range in het gebied.
Als tegenprestatie voor de bouw van die extra woningen draagt Unigolf dan het openbaar gebied in de wijk over aan de gemeente, inclusief riolering, en wordt de golfbaan en het clubhuis overgedragen aan een nog op te richten stichting, waarin de Golfclub Flevoland en omwonenden deelnemen.
Einde aan impasse
Het betekent dat er eindelijk een oplossing in zicht is voor een al lang slepend dossier, waarin de golfbaan eerder niet meer onderhouden en gesloten werd, als drukmiddel van Unigolf om extra woningen te mogen bouwen. De ontwikkelaar wil van de golfbaan af, omdat die niet rendabel te exploiteren is. Eerst kwam men daarom met het plan 128 woningen deels op de golfbaan te bouwen, daarna met een plan voor 109 woningen extra. Beide plannen stuitten op fel verzet van omwonenden en de politiek.
Met het huidige compromis lijken alle partijen nu richting een oplossing te willen bewegen. Daarbij is het wel een voorwaarde dat het openbaar gebied en de riolering, waar de gemeente straks verantwoordelijk voor wordt, in goede staat zijn en geen onverwachte extra kosten met zich mee gaan brengen voor de gemeente. Unigolf heeft beloofd het allemaal in perfecte staat te zullen overdragen.
‘Passende voorziening’
Het liefst ziet de gemeenteraad dat de ontwikkelaar de gemeente daarnaast ook nog een ‘passende voorziening’ van bijvoorbeeld een miljoen euro meegeeft voor toekomstig onderhoud, als compensatie voor de meerwaarde van de grond die Unigolf voor de nieuwe woningen krijgt. Wethouder Piet van Dijk gaf aan dat ingewikkeld te vinden, omdat die meerwaarde al wordt gecompenseerd met de overdacht van de golfbaan en het clubhuis aan een stichting, maar wil er wel met Unigolf over gaan praten. Omdat de gemeenteraad deze compensatie niet als harde eis stelt, hoeft dit een uiteindelijk positief resultaat om uit de impasse te komen niet in de weg te zitten.
Eerst overleg
Het huidige besluit betekent dus niet dat Unigolf 44 extra woningen mag bouwen. Het betekent dat de ontwikkelaar daar een plan voor gaat maken en daarbij ook met de omwonenden gaat praten. Pas als dat plan voldoet aan de voorwaarden die zijn gesteld en de grond en de golfbaan ook worden overgedragen, kan de bouw van de woningen beginnen.
De bewonersvereniging van het Flevo Golf Resort heeft aangegeven eerst het bouwplan te willen zien voor men aan de leden vraagt wat die er van vinden, maar wel uit de huidige impasse te willen komen. De bewonersvereniging van het naburige Golfpark vindt de oplossing van 44 extra woningen nu al goed, net als de Golfclub Flevoland, bespeler van de Golfbaan. Het ‘Burgerinitiatief Flevo Golf Resort, Golfpark en andere belanghebbenden’, eerder opgericht tegen de plannen voor 138 extra woningen, is faliekant tegen de bouw van meer woningen.