Skip to main content

Raadsleden laten zich informeren over grimmige sfeer rond scholen

10 juli 2024
Kees Bakker

De gemeenteraad heeft zich dinsdagavond laten bijpraten over het ogenschijnlijk toenemende vandalisme bij scholen. Twee maanden geleden liep het de spuigaten uit, met ingegooide ruiten bij basisschool De Lepelaar in de Kempenaar. Dat maakte weer andere verhalen los, en voor de politiek was het aanleiding dinsdag eens wat mensen uit de praktijk te horen over hoe zij het ervaren en waar zij denken dat er oplossingen liggen.

Te open schoolpleinen

Daarbij diende zich één concrete oplossing aan die niet heel lang op zich hoeft laten te wachten. Marlies van der Tooren van de Stichting Katholiek Onderwijs sprak namens de drie stichtingen voor primair onderwijs in Lelystad de raad toe. Zij schetste een donker beeld bij sommige scholen: ruiten die worden ingegooid, bijna wekelijks, ouders en medewerkers van de school die liever niet ’s avonds vergaderen omdat de sfeer rond de school dan grimmig is met hangjongeren, medewerkers van een peuteropvang die niet meer op één bepaalde locatie willen werken en kinderen uit de groepen 7 en 8 die overdag zelfs geronseld worden door criminele jongeren.

“Het probleem is de brede schoolpleinen,” zei ze tegen de gemeenteraad. De schoolpleinen die geen hekken hebben en gewoon vrij toegankelijk zijn in de avond. De bedoeling is dat kinderen er kunnen spelen wanneer ze willen. Het ongewenste effect is dat er ook jongeren rondhangen op tijden dat je dat liever niet wil. “Als wij een bewakingsfirma inhuren om toezicht te houden, zegt die ‘Maar we kunnen niet zoveel. We kunnen die jongeren niet wegsturen, want ze mogen daar zijn’. Dat is het probleem. Ik zou graag zien dat er rondom de school een zone is van misschien honderd meter, met een perkje en borden ‘verboden toegang’. Dan kunnen jongeren die daar rondhangen in ieder geval worden weggestuurd. Dat werkt preventief.”

Haar pleidooi kwam aan bij de raadsleden, die hopen dat hier maatwerk mogelijk is. Zodat stille hoekjes, verscholen portalen en plekken dicht bij de school waar minder toezicht is verboden terrein worden voor mensen die er niets te zoeken hebben, wellicht alleen op bepaalde uren. Camera’s helpen ook, maar niet als iedereen er vrij mag rondlopen. “Dan zie je in het donker wat hoodies in beeld, als het kwaad al is geschied. Daar hebben we niet zoveel aan.”

Maar waarheen?

Wegsturen is één, maar… waarheen? Dat is het andere probleem, vindt Patrick Smelt, coördinator jongerenwerk bij Welzijn Lelystad. “We zouden graag meer jongerenlokalen en -ontmoetingsplaatsen (JOP’s) hebben. In jongerenlokalen kunnen we met de jongeren aan de slag en proberen ze wat normaal gedrag bij te brengen. Dan kunnen het soms nog steeds vervelende jongeren blijven, maar dan zijn ze wel binnen, bij ons, en hangen ze niet op straat.”

Zijn pleidooi wordt ondersteund door Marieke Voogt, directeur van Welzijn Lelystad. “We hebben nog niet eens behoefte aan meer mensen, maar wel aan dat soort ruimtes en ruimtes in de buitenlucht, de JOP’s. Het is gewoon enorm moeilijk die te vinden. Dat is ook geen kritiek op de gemeente, want we zijn er samen ontzettend naar op zoek geweest, maar ze zijn er niet.”

Meer jeugdboa's

Waar Welzijn Lelystad een mogelijke oplossing niet in eerste instantie in meer jongerenwerkers zoekt, zouden de boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren, de stadstoezichthouders) wel versterking kunnen gebruiken. Lelystad heeft nu twee jeugdboa’s, die buitengewoon goed werk doen, maar het is eigenlijk te weinig voor een stad van 80.000 inwoners. “Eén of twee mensen erbij zou ons enorm helpen,” zei één van hen, Milan Koopmans.

Wethouder Dennis Grimbergen gaf aan binnenkort met een aantal voorstellen naar de gemeenteraad te komen, onder andere over die open schoolpleinen. Hij gaf aan dat het gesprek over extra boa’s het beste gevoerd kan worden bij de komende gesprekken over de bezuinigingen, tenslotte moet de gemeente bezuinigen. En misschien dat het bezuinigen op iets anders weer extra geld oplevert hiervoor. “Maar vooralsnog wordt er heel goed samengewerkt in Lelystad, met alle partners als de politie, welzijn, de scholen en de boa’s.” Het levende bewijs daarvan liet zich dinsdag ook zien:  Koopmans zei Van der Tooren dat als er dan ’s avonds ergens vergaderd wordt, ze hem rustig even kan bellen. “Dan gaan wij daar in de omgeving wel even kijken en met de eventueel aanwezige jongeren in gesprek.”