Politie doet oproep: bel 112 als je een verdachte situatie ziet
De politie wil de drempel verlagen om 112 te bellen. Hoe alerter mensen zijn, des te sneller de politie in actie kan komen. En dus is de mededeling: wees niet bang om 112 in te bellen – ook al twijfel je of het ernstig genoeg is.
"Wij rijden en fietsen onze rondes hier. Maar dat is dan een momentopname," zegt wijkagent Jeffrey Verboekend. "Iemand die hier woont, die weet precies: deze auto hoort hier niet thuis, of deze personen zie je hier normaal gesproken niet."
Twee mannen die door je straat lopen en controleren of de deuren van auto's wel op slot zitten? Daarvoor kun je prima 112 bellen, zegt Verboekend. Of schimmige figuren die rondhangen in steegjes en voelen aan aan de deurklinken? Ook dan hoort de politie graag via 112 van je.
Extra ogen en oren op straat
"Wij proberen er altijd mensen in te zetten als een verdachte situatie gemeld wordt. Dat is ook de reden dat we zeggen: bel 112. Dan kom je gelijk door en hoef je niet lang in de wachtrij te staan." En als je dan belt, maar het loos alarm blijkt te zijn, is dat geen ramp. "Mocht de centralist inschatten: dit is geen spoedsituatie: dan zal dat op een normale manier tegen iemand gezegd worden."
Maandagavond hield de politie Lelystad een ludieke wedstrijd om de boodschap extra kracht bij te zetten. Inwoners werd via social media gevraagd om een persoon te spotten die zich expres verdacht gedroeg. Een 16-jarige jongen wist deze man uiteindelijk op te merken.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 11 oktober 2022.