Pluryn daagt gemeente om te laag geachte tarieven jeugdzorg
Zorginstantie Pluryn en de gemeente Lelystad stonden gisteren tegenover elkaar in de rechtbank tijdens een kort geding over de tarieven in de specialistische jeugdzorg. Het stadsbestuur wordt daarin verweten dat er met deze nieuwe vergoedingsnormen geen goede zorg geleverd kan worden.
Pluryn is momenteel de enige zorginstantie in de gemeente die de zogeheten FACT-behandelvorm voor jongeren met ernstige problemen aanbiedt. Nu volgen ongeveer dertig jongeren het traject, om daarmee uithuisplaatsing te voorkomen en weer toekomstperspectief te krijgen. Per cliënt vergoedt de gemeente negen maanden lang een vast bedrag van 20.000 euro voor zes uur FACT-zorg per week. Voor andere specialistische GGZ-zorg, waar honderd andere jongeren een behandeling volgen, kan Pluryn voor de duur van een halfjaar maar twee uur per week in rekening brengen.
En dat is in beide gevallen veel te weinig zegt de zorgaanbieder, die de gemeente verwijt dat er geen degelijk kostprijsonderzoek is verricht. Er zou alleen zijn gekeken naar de uren, tarieven en declaraties in 2018 van de voorgaande, en toen bijna failiet gegane, zorgaanbieder Intermetzo. Er moet voor een betere analyse van de kosten gekeken worden naar de jaren 2019 en 2020, dus na de overname door Pluryn. In zestig procent van de gevallen is dan veel meer tijd en geld nodig voor de behandeltrajecten. Ook zou de behandeling daardoor in veel gevallen te vroeg worden stopgezet.
De advocaat van de gemeente bestrijdt dat, en zegt dat tijdens evaluaties moet worden gekeken of er toch weer geld bij moet – want het belang van de probleemjongeren staat altijd voorop. Er zal dus niet moeilijk worden gedaan als er meer budget bij moet in de Lelystadse jeugdzorg. Ook wordt als kritiek teruggegeven dat Pluryn niet met een eigen kostenverklaring is gekomen, waardoor dit probleem niet ontdekt werd. Inmiddels hebben zich ook al twee andere zorginstanties gemeld die deze FACT-behandelingen willen gaan aanbieden, waar nu ook naar wordt gekeken.
Pluryn eist nu dat de gemeente het aanbestedingstraject voor deze twee vormen van jeugdzorg moet staken. Ook moet er een nieuw kostprijsonderzoek gedaan worden met daarin reëel geachte eisen en tarieven. In afwachting van de rechterlijke uitspraak (over twee weken) wordt daar tot die tijd gehoor aan gegeven.
{jcomments on}