Skip to main content

Plan eerste deel Stationsgebied met woontoren van 70 meter

11 juli 2023
Geschreven door Kees Bakker

In de plannen voor de bebouwing van het eerste deel van het stationsgebied, aan de westzijde van het station, is ruimte voor een woontoren van 70 meter hoog. De gemeenteraad heeft zich dinsdag gebogen over ‘programma van eisen’ voor dat gebied.

Woontoren en lagere bebouwing

Het gaat om de strook aan de rechtbankzijde van het station, de bouwkavel tussen de Stationslaan en Koningsbergenstraat. Daar is ruimte voor 250 woningen, kantoren en ruimtes voor maatschappelijke organisaties. De bouwstijl moet aansluiten bij de rest van het Hanzepark. Dat betekent dat vijf architecten worden uitgenodigd een ontwerp te maken in ‘de Dudok’-stijl, al mag men die ruim interpreteren.

De 70 meter hoge woontoren komt in de hoek bij de rechtbank. De rest van de bebouwing zal tussen de 36 en 26 meter hoog worden: richting de huidige bebouwing van het Hanzepark aan de Koningsbergenstraat wordt de bouwhoogte steeds lager.

Dakterras komt elders

Ter vergelijking: het huidige Van der Valk-hotel is 59 meter hoog. Dat betekent dus dat er flink de hoogte in wordt gegaan en daar is de gemeenteraad overwegend blij mee. “Dat past bij een binnenstedelijke omgeving,” vindt Marco Boogaard (VVD), die het verder wel spannend vindt hoe het uit zal pakken. “Ook in de relatie met de (bouw in de) omgeving.”

Jong Lelystad vindt het wel jammer dat er in de woontoren geen mogelijkheid is voor een terras, al dan niet gecombineerd met een horecafunctie. Murat Aktan zou dat uitzicht graag gunnen aan de Lelystedeling. Wethouder Piet van Dijk zegt dat dit daar de locatie niet voor is. “Dat zou betekenen dat het gebouw daarvoor een aparte toegang moet krijgen en dat wordt echt veel te duur.” Hij beloofde iets dergelijks wel voor de locatie ‘De Trommel’,  de bestaande bouw tussen het Agoraplein, Agorahof en de Waagpassage die gesloopt gaat worden en ruimte maakt voor nieuwe ontwikkelingen, en waar in de hoek bij Kok Experience het nieuwe poppodium moet verrijzen. “Daar kunnen we daar wel rekening mee houden, want ook daar willen we de hoogte in. En dat komt er echt spectaculair uit te zien,” beloofde hij.

Discussie over stijl

Jong Lelystad heeft ook zo haar bedenkingen bij de Dudokstijl. Liever had men gezien dat er zou worden gekozen voor de ‘Zilverparkkade’-stijl, helemaal aan de andere kant van het station. Ze overweegt met een voorstel te komen om de architecten wel een opdracht mee te geven voor een alternatief in die stijl.

Van Dijk geeft echter aan dat deze stijl is afgesproken in de Welstandsnota die er op dat gebied ligt en die in 2015 door de gemeenteraad is vastgesteld. Daar vanaf wijken kan niet zo maar, en als je nu helemaal voor een andere stijl zou kiezen, zou dat een enorme vertraging voor de plannen opleveren en komen overheidssubsidies voor de ontwikkeling van het gebied in gevaar.

Ontwerpfase

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad volgende week instemt met het programma van eisen, zodat daarna er een ontwerp kan worden gemaakt en daarmee de markt kan worden opgegaan voorgeïnteresseerde projectontwikkelaars.

Illustratie: beelden van de uitstraling die het gebied moet krijgen, met groene daken en gevels. © West8

Geplaatst op 11 juli 2023.

{jcomments on}