Skip to main content

Plannen kust: 'Van stad achter de dijk naar stad aan het water'

07 december 2022

Een zipline vanaf de tv-toren, een 3-sterrenhotel met waterpark, een strand aan de Oostvaardersdijk – tot zelfs een reuzenrad. Als het aan de gemeente ligt, is het allemaal mogelijk aan de kust. Het zijn voorstellen die zijn voortgekomen uit de Kustvisie Lelystad. Maar voordat het zover is, wordt er aankomend jaar eerst gesproken met de inwoners van de stad, benadrukt wethouder Piet van Dijk. 

De 'wilde verkenning' van wat er mogelijk is in de strook van 3,3 kilometer, van de dijk naar Enkhuizen tot aan Meerdijkhaven, de geplande wijk ten zuiden van Lelystad-Haven, heeft gezorgd voor een start van het gesprek met de inwoners. In de week van 21 november heeft de gemeente verschillende inloopavonden gehouden voor mensen die al in het gebied wonen. "Door de sessies met de bewoners kan er nog van alles veranderen," stelt Van Dijk. Hij verwacht dat er inwoners zijn die de plannen prachtig vinden, maar ook dat sommige mensen zich afvragen: waarom moet dit?

De plannen zijn opgedeeld in drie zones:

I: Bataviakwartier, met daarin onder andere Bataviastad, Batavialand en Batavia Haven. Met in de toekomst misschien wel een 3-sterrenhotel met waterpark.
II: Saerdam, waar nu een strand is getekend als voorbeeld. Dit gebied moet Bataviakwartier en Meerdijkhaven gaan verbinden.
III: Meerdijkhaven, het gebied dat gecreëerd kan worden bij Lelystad-Haven, in de plannen ingestoken als een woongebied waar zowel hoog- als laagbouw mogelijk is, met daarin een sportzone.

De wethouder ziet het vooral als een kans voor de stad: "Lelystad is nu de stad achter de dijk, maar wij willen naar de stad aan het water." Volgens hem bezit de kust veel kwaliteiten die een stad zoals Lelystad nodig heeft. Ook sluit het plan aan bij het doel van Lelystad om te groeien. Zo staat er niet alleen vertier in de schematische plannen, maar in Meerdijkhaven moet dus ook een woongebied komen.

 

Meerdijkhaven  

Impressie van mogelijkheden voor Meerdijkhaven

Buitendijks bouwen

Deze woningen komen op een opgespoten deel tegen de Oostvaardersdijk. Hierdoor moet er dus buitendijks worden gebouwd. Het buitendijks bouwen is niet noodzakelijk om te kunnen groeien, aldus de wethouder. "Maar het maakt de stad wel completer, door meer woningtypes toe te voegen." Het kabinet heeft eerder bekendgemaakt geen nieuwe plannen voor eilanden of andere landaanwinning meer in het IJsselmeergebied te willen, behalve onder voorwaarden voor natuurbeheer. Volgens project- en procesbegeleider André Rijsdorp is dit echter geen probleem voor de kustontwikkeling. Zo zou dit probleem 'relatief eenvoudig op te lossen zijn met zand'. Ook Van Dijk voorziet geen problemen: "In de brief van het kabinet zat een uitzondering voor Lelystad en Almere. Voor Lelystad mogen wij maximaal 150 hectare buitendijks bouwen. De plannen die er liggen, zijn hooguit voor 30 hectare". Hierover zal de gemeente in gesprek blijven met het rijk en het waterschap.

 

bataviastad plannen kust

 

Impressie Bataviakwartier (met daarin o.a. Bataviastad en Batavialand)

Stedelijk gebied aan het water

In de plannen staan ook voorstellen die de 24-uurseconomie moeten stimuleren. Zo wordt er gesproken over een 4-sterrenhotel met dinershows en een 3-sterrenhotel met waterpark in Bataviakwartier. Die maken mogelijk dat bezoekers van onder andere Batavialand en Bataviastad langer in de stad kunnen verblijven, waardoor ook andere partijen interesse krijgen om zich hier te vestigen. De eerste gesprekken met bijvoorbeeld een ondernemer uit Scheveningen laten zien dat er interesse is, laat Van Dijk weten. De gemeente benadrukt dat een bioscoop en theater hier niet gaan komen, die blijven uniek voor het Stadshart.

Door de geplande verhuizing van de werf van Batavialand komt er ook ruimte vrij voor Bataviastad om uit te breiden. Zo is het in de toekomst mogelijk te zorgen dat de bezoekers ook binnen de muren richting het water kunnen lopen. "Of Bataviastad dit ook wil? Daarover hebben wij nu verkennende gesprekken."

Wanneer kunnen inwoners iets gaan zien?

Het plan van de gemeente voor het komende jaar is vooral in gesprek te gaan met de inwoners. "Participatie leidt het proces," stelt Van Dijk. Het doel is binnen een jaar toe te werken naar een stedenbouwkundig ontwerp. In de tussentijd wordt ook gesproken met partijen die betrokken moeten zijn bij de uitvoering van het plan. Ook moeten er slimme oplossingen komen voor de wind in het gebied, door het bijvoorbeeld strategisch plaatsen van gebouwen aan de waterkant.

Als alles meezit, zouden de plannen in 2030 uitgevoerd moeten zijn. "Maar dan moet wel écht alles meezitten," benadrukt Rijsdorp.

Op 7 december is er vanaf 16:00 uur een inloopbijeenkomst in Batavialand voor alle inwoners van Lelystad.

Geplaatst op 7 december 2022.