Passende huisvesting ouderen dreigt een probleem te worden
Er dreigt een tekort aan geschikte woningen voor ouderen in Lelystad en de ouderen zelf moeten zich beter voorbereiden.
Dat is althans de uitkomst van een enquête die woningcorporatie Centrada en de ouderenorganisaties OSOL en Stichting Seniorenbouw Flevoland hebben laten uitvoeren en ze vragen de gemeente daar bij de woningplanning en de inrchting van buurten rekening mee te houden.
Een en ander is vervat in een rapport onder de titel 'Een leven lang thuis' in #Lelystad, dat vanmiddag is overhandigd aan wethouder Jack Schoone.
Onderzoeksbureau KiekendiefPerspectief ondervroeg voor dit onderzoek eind vorig jaar 929 55-plussers.
Ongeveer een derde geeft aan binnen nu en vier jaar te willen verhuizen naar een meer passende woning. Daarbij zijn het behouden van zelfstandigheid en privacy, ruimte in en om de woning en de aanwezigheid van dagelijkse voorzieningen in de buurt belangrijk. Een groot deel zegt een 'betaalbare' gelijkvloerse woning te willen met een tuin, minimaal twee slaapkamers en parkeergelegenheid. Het Stadshart is de populairste wijk, en verder scoren Kempenaar, Karveel, Schouw, Warande, Botter en Landerijen goed.
De onderzoekers constateerden ook dat veel 55-plussers niet voldoende zijn voorbereid op hun toekomst. Ze denken te laat aan vragen als: kan ik hier nog blijven wonen als mijn gezondheid achteruit gaat of mijn partner overlijdt, kan ik de nodige aanpassingen aan de woning betalen – en: moet ik mij inschrijven voor een sociale huurwoning? Dit leidt ertoe dat mensen minder of geen invloed heben op waar en hoe ze uiteindelijk komen te wonen, waarschuwt Centrada.
Overigens heeft Lelystad wel al dergelijke huizen, zoals in de Kempenaar (op de grote illustratie, inmiddels bewoond) en zijn er meer in aantocht, zoals bij Porteum (de kleine illustratie).
{jcomments on}