Overgang op nieuwe energie gaat volgende fase in
“De eigenaar staat centraal.” De doelstelling dat Lelystad in 2050 compleet aardgasvrij is en is overgestapt op een andere vorm van energie, gaat een nieuwe fase in.
Onderweg
“We zijn al een tijdje onderweg, maar dit gaat de komende dertig jaar nog wel in beslag nemen,” zegt wethouder Sjaak Kruis. De eerste wijken die aan de beurt zijn om over te stappen, zijn al eerder door de gemeenteraad vastgesteld: De Landerijen, de Archipel, de Boswijk, de Waterwijk en het Lelycentre moeten in 2032 zijn aangesloten op een nieuwe vorm van energie. “Bij de volgorde van wijken is gekeken naar waar energetisch de grootste winst te behalen is en of het betaalbaar is. Daarnaast is gekeken waar aan te sluiten is op activiteiten die sowieso al plaatsvinden, zoals het opknappen van woningen in Lelystad-Oost.”
Volgend jaar vinden in die wijken de eerste gesprekken plaats. “Het is belangrijk dat mensen informatie krijgen waar ze wat mee kunnen. Zodat ze niet nu bijvoorbeeld een nieuwe cv-ketel aanschaffen als die straks niet meer bruikbaar is. Ook informatie over wat haalbaar en wat betaalbaar is, is belangrijk. De eigenaar staat centraal. In het participatieproces dat volgt, moeten dan ook vragen als ‘Wat vindt u daar zelf belangrijk in?’ en ‘Hoe wilt u begeleid en geholpen worden?’ beantwoord worden. Sommige mensen regelen het helemaal zelf, anderen willen vooral aanhaken bij bredere initiatieven in straat, buurt of wijk.”
Warmtepomp of warmtenet?
In essentie staat één keuze centraal: kiezen mensen voor een warmtepomp of voor het warmtenet? Een informatiekaart laat simpel zien welke voordelen en welke nadelen beide systemen hebben.
Kort gezegd: bij een warmtepomp moeten er meer aanpassingen aan en in huis worden gedaan: extra isolatie, het plaatsen van de warmtepomp en het aanpassen van de verwarmingsinstallatie in huis. De kosten van aanleg zijn hoger, de jaarlijkse kosten van de energierekening zijn lager.
Bij aansluiting op het warmtenet is geen aanpassing van de verwarmingsinstallatie nodig en is verdere isolatie ook niet nodig. De aanpassingen zijn daarom goedkoper, maar de energiekosten zijn jaarlijks wel hoger dan bij een warmtepomp.
In beide gevallen moeten de cv-ketel en de gasmeter worden verwijderd en moet de elektrische installatie geschikt worden gemaakt voor elektrisch koken. Een warmtepomp levert warm water op van 45 tot 55 graden Celsius, het warmtenet levert warm water op van 80 tot 90 graden Celsius.
Op de Klimaatmarkt komend weekend is er al informatie op te halen. Volgend jaar zullen er bovendien in de eerdergenoemde wijken allerlei informatiebijeenkomsten plaatsvinden.
Geplaatst op 25 oktober 2023.
{jcomments on}