Skip to main content

Opmerkelijk hoge concentratie PFAS in gezuiverd water

26 oktober 2021

In het gezuiverde water en restslib van de waterzuiveringsinstallatie in Lelystad-Haven zit een opmerkelijk hoge concentratie PFAS. Opvallend daarbij is dat die hoeveelheid meer is dan in het aangevoerde water. Een en ander blijkt uit onderzoek van het kenniscentrum van waterschappen STOWA en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

PFAS is een verzamelnaam voor rond de zesduizend stoffen die door de mens worden gemaakt. Ze zitten onder meer in antiaanbaklagen van pannen, kleding, pizzadozen en blusschuim. Ze komen in het milieu terecht via afvalstromen. De stoffen worden nauwelijks afgebroken, hopen zich op in organismen en zijn vaak giftig.

Bij het onderzoek werden metingen gedaan bij acht waterzuiveringen. Overal zaten PFAS-deeltjes in het verwerkte water, maar alleen hier in Lelystad nam de concentratie sterk toe tijdens de zuivering. Er is in Nederland net als in veel andere landen geen officiƫle norm, maar de concentratie is wel hoger dan de maximale grens die voor restslib geldt in Noorwegen.

Het is nog niet duidelijk waardoor de concentratie stijgt. De onderzoekers vermoeden dat in het aangevoerde afvalwater stoffen zitten die tijdens het zuiveringsproces nieuwe PFAS vormen. Het is ook niet bekend waar die stoffen precies vandaan komen. De onderzoekers zeggen dat bij alle waterzuiveringsinstallaties moet worden gekeken worden naar het probleem.

Waterschap Zuiderzeeland kon nog geen toelichting geven op het onderzoek. Maar deze opeenhoping kan gevolgen hebben voor bijvoorbeeld het immuunsysteem, de voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren kind. Ook voor de natuur en dieren kan de lozing schadelijk zijn.

Dit artikel kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

{jcomments on}