Skip to main content

Oplossing voor de boze boer ís er, en te zien in Lelystad

27 februari 2024
Theo van Rhijn

Het is wel degelijk mogelijk om in de nabije toekomst de agrarische sector zo in te richten dat de natuur wordt gespaard en boeren toch een goede boterham verdienen - ­en in Lelystad is te zien hoe. Maar dat betekent wel een grondige verandering van werkwijze. Dat zegt landbouwwetenschapper Wijnand Sukkel van de WUR, Wageningen University and Research, de Wageningse universiteit. Sukkel is een van de mensen achter het project Boerderij van de Toekomst, onderdeel van de Lelystadse afdeling van de WUR. Hij sprak maandagavond in het programma 'Van Rhijn praat bij met...' op Radio Lelystad, op de dag dat Brussel weer overhoop werd gehaald door boze boeren op trekkers.

Kernvraag van het gesprek was of de Boerderij van de Toekomst kan helpen tot een samenleving te komen waarin de voedselproductie op peil is, er wordt geboerd op een manier die de natuur verdragen kan en de boer zelf weer tevreden op zijn trekker over het land kan rijden in plaats van over de snelweg – en het antwoord is ja.

Uitvoerbaar

Op de Lelystadse boerderij is alles anders, maar wel haalbaar in de praktijk. Er wordt gewerkt met stroken in plaats van grote akkers en op die stroken worden verschillende gewassen tegelijk verbouwd. Dat belast de natuur minder en vermindert de kans op ziekten, waardoor minder bestrijdingsmiddelen nodig zijn. De boerderij heeft eigen energie en een eigen waterhuishouding, hergebruikt afval, waaronder mest, en maakt gebruik van moderne technologie. Het is een hele lijst, maar het blijkt allemaal uitvoerbaar, zegt Sukkel. Zeker als de veehouderij inlevert ten gunste van akkerbouw en waar mogelijk gemengde bedrijven ontstaan, waarbij op het gebied van hergebruik meer mogelijk is, kan de agrarische sector volgens hem met deze werkwijze toekomstbestendig worden.

Betalen

Een ander punt is wel dat de consument ook bereid moet zijn meer te betalen voor agrarische producten.

En het moet allemaal, zegt hij. Het is niet zo dat Brussel en Den Haag aan de boeren onmogelijke eisen stellen. Wel is 'het tempo overrompelend', maar aan de andere kant is 'haast geboden' met de verduurzaming. “Er is echt wat aan de hand.”

De uitzending is nog terug te luisteren via onze site, of als Podcast.

Geplaatst op 27 februari 2024.

{jcomments on}