Berichten van raadslid Dreesman op Facebook zorgen voor ophef
‘Ik snap zo’n boerka wel. Als ik wil dat mijn papegaai stil is, gooi ik er ook een zwarte doek over’. Kwetsend en zeer zorgelijk. Zo noemt Bureau Gelijke Behandeling Flevoland (BGBF) de berichten die raadslid Koen Dreesman van de eenmansfractie Gemeente Belangen Lelystad op zijn Facebook-account heeft staan. Inmiddels heeft het raadslid de berichten offline gehaald.
Verder deelt Dreesman een afbeelding waar hij de verlijking maakt dat Arabische en (Noord)-Afrikaanse gelukzoekers veel luxer zouden worden opgevangen dan Nederlandse daklozen. En zo zijn er meer berichten over moslims en vluchtelingen.
Aangifte
Bureau Gelijke Behandeling Flevoland zegt dat er aangifte gedaan kan worden op grond van artikel 137c en 137d van het wetboek van het strafrecht. Die gaan over het opzettelijk beledigend uitlaten en aanzetten tot haat en discriminatie. Een woordvoerder van BGBF laat weten: "Een raadslid heeft niet alleen beroepsmatig een voorbeeldfunctie, hij/zij/hen dient tevens een ieder te vertegenwoordigen. Deze openbare afbeeldingen en posts zijn niet alleen beledigend voor bepaalde groepen mensen in onze samenleving (op grond van hun herkomst/huidskleur en/of islamitische geloofsovertuiging), het draagt tevens bij aan stigmatisering en stereotypering en kan aanzetten tot discriminatie."
'Misschien niet uw humor'
Op Twitter klaagt iemand bij het officiële account van Gemeente Belangen Lelystad over de berichten van de fractievoorzitter op Facebook. Als antwoord krijgt ze dat er geen sprake is van racisme en dat het misschien niet haar humor is. De berichten zijn op persoonlijke titel en er zouden verder geen onjuistheden geschreven zijn, aldus de reactie van GBL.
Vrijheid van meningsuiting
Burgemeester Mieke Baltus van Lelystad neemt geen afstand van de berichten op Facebook van Dreesman en wijst op de vrijheid van meningsuiting. "Ik heb kennis genomen van de posts van raadslid Dreesman van Gemeente Belangen. Ieder raadslid is verantwoordelijk voor zijn eigen woorden. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed en recht in Nederland, zolang dit binnen de grenzen van de wet valt. In kranten en tijdschriften, maar ook in het publieke debat en op sociale media. Dit neemt niet weg dat, ongeacht persoonlijke uitlatingen, iedere inwoner van Lelystad zich vertegenwoordigd mag voelen door de gemeenteraad."
Geen vrijheid van meningsuiting
Er zijn eerdere zaken geweest waarbij de rechter heeft gemotiveerd dat er geen beroep kan worden gedaan op de vrijheid van meningsuiting, stelt Bureau Gelijke Behandeling Flevoland. Op het beledigend uitlaten of aanzetten tot haat en discriminatie staat een gevangenisstraf van maximaal een jaar of een geldboete van duizenden euro's.
Discussie op gang brengen?
VVD Lelystad vindt de berichten van Koen Dreesman opmerkelijk en zou op deze manier nooit een publieke discussie willen starten. Fractievoorzitter Marco Boogaard: "Zelf zou ik het niet gedaan hebben. Ik denk dat het zijn doel voorbij gaat. En dat vind ik wel jammer. Dat de onderwerpen actueel zijn en de meningen daarover verschillen, ben ik wel met hem eens. Maar daarover moeten we goed inhoudelijk met elkaar het gesprek aangaan." Binnenkort zal de raad praten over het reglement van orde en hoe men met elkaar omgaat in de raad.
Koen Dreesman blijft na herhaaldelijke pogingen van Omroep Flevoland om in contact te komen, onbereikbaar voor commentaar.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.
Geplaatst op 24 augustus 2022.
{jcomments on}