Skip to main content

Oostvaardersplassen straks deels droog

16 oktober 2018
Theo van Rhijn

Het water in het moerasgedeelte van de Oostvaardersplassen zakt de komende tijd langzaam maar zeker tot een deel droog komt te liggen en dat is ook de bedoeling: de moerasreset. Gedeputeerde Harold Hofstra schepte gisteren samen met Nick de Snoo van Staatsbosbeheer en Jan Nieuwenhuis van Waterschap Zuiderzeeland een symbolische emmer weg als startsein van een al eerder aangekondigde operatie.

Door een aanpassing in de hoogte van de stuw loopt de grote plas van het moerasgedeelte niet meer vol met regenwater. Daardoor valt het westelijke deel droog. Daarna wordt het water weer toegelaten. Het gehele proces duurt ten minste vier jaar.

Zonder die ingreep verdwijnt het moeraskarakter van de begroeiing en verdwijnen ook de bijbehorende vogels, vrezen de beheerders.

Omdat de ontwikkeling van het waterpeil ook afhankelijk is van de hoeveelheid regen en dus niet valt te voorspellen, wordt de operatie wel uitgevoerd  'met de hand aan de kraan', zoals de provincie Flevoland het uitdrukt. Omdat 2018 erg droog was, wordt het huidige peil gehandhaafd tot volgend jaar zomer.  Vanaf het najaar van 2019 wordt water weggepompt naar het Markermeer en in 2020 moet verdamping de rest doen. Vanaf september 2021 moet het water dan geleidelijk weer gaan stijgen en verwachti wordt dat het in het voorjaar van 2022 weer op het huidige niveau is. Daarna volgt een 'actiever peilbeheer dan voorheen', aldus de provincie.

Verder zijn de gevolgen voor de vissen een punt van aandacht. In elk geval worden er karpers uit de plas weggehaald en uitgezet  in het Markermeer.

Meer informatie

{jcomments on}