Noordersluis beoogde locatie voor circulair ambachtscentrum
De gemeente denkt dat bedrijventerrein Noordersluis de beste locatie is voor een zogenoemd circulair ambachtscentrum. Dat betekent dat, als de plannen doorgaan, het afvalbrengstation aan de Zeeasterweg ook naar het bedrijventerrein verhuist.
Een circulair ambachtscentrum is de plek waar de inzameling van grof vuil samenkomt met een milieustraat, een kringloopwinkel, een reparatiewerkplaats, voorzieningen voor het onderwijs en combinaties met maatschappelijke organisaties. De gedachte is dat al het grof afval gescheiden wordt ingezameld, maar er ook wordt gekeken wat er allemaal nog bruikbaar is en/of gerepareerd kan worden. De bedoeling is dat er op die manier zoveel mogelijk grondstoffen hergebruikt worden en de afvalberg zienderogen afneemt.
De gemeente wil een dergelijk centrum opzetten met verschillende partijen, waaronder het bedrijfsleven. In de verkennende fase van de afgelopen maanden is contact gelegd met diverse bedrijven die interesse hebben. Ook het Werkbedrijf Lelystad wil meedoen, bijvoorbeeld bij de (her)integratie van mensen op de arbeidsmarkt.
Locatie belangrijk
De locatiekeuze is de belangrijkste stap voor een invulleng, schrijft milieuwethouder Sjaak Kruis in een nota aan de gemeenteraad. “Het meest voor de hand ligt het bedrijventerrein Noordersluis. De binnenstedelijke ligging en het gewenste profiel voor bedrijvigheid met een lagere milieucategorie maken het terrein aantrekkelijk voor circulaire makers die kunnen worden verbonden aan het circulair ambachtscentrum. Dat wordt versterkt door de aanwezigheid van een kringloop, het werkbedrijf, watergebonden bedrijvigheid en de ontwikkeling van de nieuwe woonwijk Waterfront.”
Uitwerking
De plannen worden nu verder uitgewerkt, waarbij wordt bekeken welke partijen welke investeringen kunnen doen en welke locatie daar dan bij past. Het nieuwe circulaire ambachtscentrum moet uiteindelijk een combinatie worden van uiteenlopende voorzieningen en je kan tegenwoordig niet zonder, ‘beleving’.
Daarnaast zou het ambachtscentrum ook een spin-off moeten krijgen in het Stadshart. Het MBO College is daar nu al bezig in een leegstaande winkelruimte aan de Neringpassage een ‘Verpil me niet-centrum’ op te zetten. “Hier kunnen alvast lokale circulaire initiatieven zichtbaar gemaakt worden en het netwerk van circulaire ambachten worden versterkt met lezingen, workshops en het betrekken van het onderwijs.” Wanneer het centrum er dan zou moeten zijn, is nog niet duidelijk. De wethouder hoopt in het derde kwartaal van dit jaar met een voorstel, inclusief varianten en de kosten daarvan, naar de gemeenteraad te komen.
Geplaatst op 16 april 2024.
{jcomments on}