Nieuwe, betere skatebaan komt in het Zilverpark
De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met het Zilverpark als locatie voor een nieuwe skatebaan met pumptrackbaan. Hoe en waar die precies komt te liggen, zal voor de zomer duidelijk worden, maar het Woldpark is definitief van de baan als alternatief.
Goed in te passen
Voor vrijwel alle politieke partijen geldt dat er snelheid moet worden gemaakt met de ontwikkeling van de baan. De huidige is aan het einde van haar Latijn en voldoet ook allang niet meer aan de eisen die vandaag de dag aan zo’n voorziening worden gesteld. Op een moderne skatebaan met pumptrack kunnen vele disciplines terecht: (inline) skaters, skateboarders, maar ook BMX’ers en steppers.
Volgens wethouder Sjaak Kruis valt een nieuwe skatebaan goed in te passen in het gebied, dat de komende jaren volop in ontwikkeling is. Met de zorgcampus die dichtbij is gepland, met de nieuwbouw voor het ziekenhuis iets verderop en met eventueel een herinneringsmonument aan de centrumzijde van het Zilverpark, als de gemeenteraad daarmee instemt. Die plannen worden nu allemaal integraal uitgewerkt en kunnen daarna gefaseerd worden uitgevoerd, belooft Kruis, zodat de skatebaan in die ontwikkeling voorrang kan krijgen.
Ziekenhuiswegdiscussie later
Mogelijk dat er dan ook een beroep wordt gedaan op de ruimte van de Ziekenhuisweg, door die op te heffen als doorgaande route, al kan een nieuw skatepark volgens Kruis ook zonder het opheffen van die weg worden ontwikkeld. Voor de zomer komt er een uitgewerkt plan naar de gemeenteraad. Vrijwel de gehele raad stemde daarom in met het Zilverpark, alleen Leefbaar Lelystad stemde tegen: die partij had liever gezien dat het in het Woldpark komt. Haar voorstel daarvoor kreeg echter geen steun.
Onderzoek naar Stadhuisplein
Met hakken over de sloot, 19 stemmen voor en 18 stemmen tegen, wordt er ook een onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van een urban skatevoorziening op het Stadhuisplein. Dat is een voorziening waarbij skaters gebruikmaken van ‘natuurlijke obstakels’, zoals bankjes en verhogingen.
De 18 tegenstemmers zijn ervan overtuigd, gevoed door een zevental brieven van omwonenden die de gemeenteraad heeft binnengekregen, dat dit tot meer overlast gaat leiden. Het onderzoek moet dat uitwijzen. Volgens wethouderKruis en enkele politieke partijen zijn er ook varianten te bedenken waardoor de nu al ervaren overlast juist afneemt. Voor de gemeenteraad als geheel is dat laatste wel een eis voor een eventuele ontwikkeling op het Stadhuisplein: omwonenden moeten niet meer, maar juist minder overlast gaan ervaren dan nu het geval is.
Geplaatst op 27 maart 2024.
{jcomments on}