Nieuw beleid huisvesting arbeidsmigranten in de maak
De gemeente heeft een notitie geschreven over hoe om te gaan met de huisvesting voor arbeidsmigranten. Daarin worden een aantal kaders vastgesteld waar huisvesting aan moet voldoen, waar die moet komen en wie daar gebruik van zouden mogen maken. De notitie wordt volgende week besproken in de gemeenteraad.
Nieuw beleid nodig
Sommige bedrijven in Lelystad hebben moeite personeel te vinden uit Lelystad zelf en moeten daarvoor een beroep doen op mensen uit andere landen. De gemeente erkent dat en stelt dat die bedrijven wel belangrijk zijn voor Lelystad, vanwege de logistieke hotspot die Lelystad wil zijn.
Om die mensen vervolgens goed te kunnen huisvesten, is er nieuw beleid nodig. Eerder heeft de politiek besloten de mogelijkheden voor het splitsen van woningen voor kamerverhuur in gewone woonwijken vrijwel in zijn geheel niet meer toe te staan. Kamerverhuurpanden leiden vaak tot overlast in woonwijken: veel geparkeerde auto’s, veel mensen en lawaai en niet altijd goed onderhouden woningen en tuinen. Het gevolg is wel dat er nu een dringende behoefte is aan huisvesting voor arbeidsmigranten.
Voor eigen bedrijven
In het nieuwe Lelystadse beleid, waar de gemeenteraad zich dus nog over moet buigen, wordt gesteld dat die huisvesting er moet komen, maar alleen beschikbaar moet zijn voor mensen die ook in Lelystad werken. De gemeente is bang dat de huisvesting anders een aanzuigende werking heeft en arbeidsmigranten trekt die elders in de provincie of in Nederland aan het werk zijn.
Bij nieuw te ontwikkelen locaties moet het bovendien gaan om ‘short stay’, speciaal bedoeld voor mensen die tijdelijk in Nederland wonen en werken. De arbeidsmigranten die zich permanent in Nederland vestigen, vinden hun weg wel op de gewone woningmarkt. Verder wil de gemeente meewerken aan de ontwikkeling van grootschalige locaties, maar die moeten zich dan wel buiten de woonwijken maar binnen het bereik voorzieningen als winkels bevinden.
Beheer en regels
Voor de te ontwikkelen locaties gelden ook een aantal voorwaarden. Initiatieven zullen worden getoetst aan de kwaliteitsnormen die in het rapport van het ‘aanjaagteam’ van Emile Roemer worden genoemd, omdat huisvesting voor arbeidsmigranten op sommige plekken in Nederland ver onder de maat is.
Verder moeten initiatiefnemers voor nieuwe locaties zelf met de buurt in gesprek en een participatietraject doorlopen. Ook moet er voor locaties waar tussen de 150 en maximaal 400 arbeidsmigranten wonen een adequaat huisvestingsplan worden gemaakt, dat voorziet in een beheer(der) die 24 uur per dag, zeven dagen per week toezicht houdt. Ook moeten er met de huisvesters afspraken worden gemaakt dat de arbeidsmigranten die er gaan wonen zich ook registeren bij de gemeente. Er moeten afspraken worden gemaakt over hoe er zorg voor wordt gedragen dat als mensen hier hun baan kwijt raken, ze terug kunnen keren naar hun land van herkomst. Verder moet worden voorkomen dat mensen, als ze hun arbeidscontract kwijtraken, ook gelijk hun huurovereenkomst wordt opgezegd.
{jcomments on}