Natuurvergunning Airport onzeker na oordeel Raad van State
Het is niet zeker of Lelystad Airport de natuurvergunning die nodig is voor eventuele vakantievluchten, wel kan krijgen met de stikstofrechten die daarvoor zijn gekocht van drie Gelderse boerderijen. Het ministerie van Landbouw, Natuur Voedselkwaliteit moet dat nog uitzoeken, nu uit uitspraken van de Raad van State blijkt dat dit zogenoemde extern salderen alleen onder strikte voorwaarden mag.
In een zaak die was aangespannen door actiegroepen over een nieuwe autoweg in Gelderland vond de Raad van State het uitwisselen van stikstofrechten onvoldoende gemotiveerd. De rechters stelden dat de rechten van daarvoor uitgekochte boerderijen eerst ten goede moeten komen aan het herstel van Natura 2000-gebieden vlak bij de boerderijen en de geplande weg. Wat er daarna overblijft, mag worden gebruikt voor de autoweg. In een andere zaak, van varkenshouders in Limburg, oordeelde de Raad van State dat niet alleen overheden moeten toetsen of opgekochte stikstofrechten nodig zijn voor natuurherstel, maar ook bedrijven.
Het ministerie zegt te hebben gedacht dat het toetsen aan de natuur niet voor bedrijven gold. NRC berichtte eerder deze week dat stikstofminister Christianne van der Wal door juristen was gewaarschuwd dat de natuurvergunning voor Schiphol mogelijk niet goed was onderbouwd. Toch zou het ministerie hebben doorgezet, om daarmee voor Schiphol tijd te kopen zodat de luchthaven langere tijd meer vluchten zou kunnen afhandelen.
De Schiphol Group, eigenaar van Lelystad Airport, heeft eind 2022 de stikstofrechten van drie boerderijen in Gelderland opgekocht. Met die rechten zou de luchthaven de eigen stikstofuitstoot tot 10.000 vliegtuigbewegingen kunnen compenseren. Er zouden zelfs nog wat rechten 'overblijven' om agrarische bedrijven in Flevoland te helpen. Schiphol deed voor de nationale luchthaven hetzelfde met negen boerderijen. Die natuurvergunning is inmiddels afgegeven, maar moet nu opnieuw worden bekeken. Die voor Lelystad ligt nog ter beoordeling.
Geplaatst op 6 mei 2024.
Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.