De plannen voor 2023: wat gaat er allemaal níet gebeuren?
17 november 2022
Geschreven door Kees Bakker
Bij een begrotingsbehandeling zoals afgelopen dinsdag door de gemeenteraad is er ook altijd een groot aantal voorstellen die het niet gehaald hebben. Hieruit een bloemlezing uit die voorstellen, zodat u zelf kunt uitmaken of de gemeenteraad hier juist heeft gehandeld of de plank heeft misgeslagen…
- De PvdA en SP hadden graag gezien dat de promotionele en acquisitieactiviteiten om nieuwe bedrijven naar Lelystad te halen, worden afgestemd op het elektriciteitsnet: als er geen ruimte is, moeten we als stad geen afspraken maken die niet waargemaakt kunnen worden. Volgens het college van b+w maakt dit echter al deel uit van de gesprekken die worden gevoerd met bedrijven die zich hier willen vestigen.
- Leefbaar Lelystad had graag gezien dat bij het opleggen van de onroerendezaakbelasting volgend jaar de WOZ-waarde van huizen uit 2020 zou worden gebruikt. Inmiddels zijn die waardes namelijk flink gestegen en dat zorgt dus voor hogere aanslagen voor inwoners. De gemeentewet staat dit echter helemaal niet toe: voor de ozb-aanslag moet altijd de WOZ-waarde van het betreffende belastingjaar worden gebruikt.
- De hondenbelasting wordt volgend jaar gewoon geïnd. Mooi Lelystad en de PVV hadden graag gezien dat hondeneigenaren volgend jaar werden ontzien, het leven is al zoveel duurder geworden, maar een meerderheid van de gemeenteraad gaat daar niet in mee.
- De zaterdagmarkt, die nu tijdelijk op het evenemententerrein langs het spoor tegenover de BCC is, blijft daar niet. Leefbaar Lelystad en de PVV hadden graag gezien dat onderzocht wordt of dit wel kan, omdat de markt daar ‘keurig en publieksvriendelijk’ is, maar er zijn vergevorderde plannen voor een hotel in dat gebied. Zodra de Agorahof heringericht is, zal de markt dus weer terugverhuizen.
- Forum voor Democratie en de PVV hadden graag gezien dat de gemeente bij eventuele toekomstige lockdowns nu al uitspreekt niet actief te gaan handhaven op de naleving daarvan, maar daarin kregen de partijen alleen steun van Leefbaar Lelystad.
- De gemeente gaat niet met het Bureau Gelijke Behandeling in gesprek om op basisscholen meer seksuele voorlichting te geven. Leefbaar Lelystad had dat graag gezien, maar een meerderheid van de gemeenteraad ging daar niet in mee. Volgens het college vindt dat nu al voldoende plaats.
- Leefbaar Lelystad wilde graag dat de gemeenteraadsleden de jaarlijkse kerstattentie die zij krijgen van 20 euro af zouden staan aan de Lelystadse Uitdaging en diende daar een voorstel voor in. Een meerderheid van de gemeenteraad ging daar net in mee. “Dat is de verantwoordelijkheid van ieder individueel raadslid, dat dan ook dit of een ander doel kan uitkiezen,” vond Michael Wijngaard (FvD), die daarbij aankondigde zijn 20 euro wel aan de Lelystadse Uitdaging te schenken.
- Er wordt geen onderzoek gedaan naar andere manieren van het bereken van de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Nu gebeurt dat op basis van een tarief voor eenpersoonshuishoudens en een hoger tarief voor meerpersoonshuishoudens. GroenLinks, PvdA en SP hadden graag onderzocht gezien of de heffing kan worden bepaald op de waarde van een huis waar iemand in woont of de hoeveelheid afval die een huishouden produceert, maar kregen daar kreeg de handen niet voor op elkaar.
- Nee, Lelystad gaat er niet bij het Rijk op aandringen de gaskraan in Groningen verder open te draaien zoals Forum voor Democratie graag had gezien. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad is het daar niet meer eens.
- En nee, de heringerichte Agorahof zal niet omgedoopt worden tot Burgemeester Hans Gruijtersplein, als eerbetoon aan de eerste burgemeester van Lelystad. D66 was wel blij met het voorstel van Leefbaar om zo een van de stichters van D66 te eren, maar verandering van naam brengt ook problemen met zich mee, omdat veel adressen dan ook wijzigen. Niettemin is de gemeenteraad wel enthousiast over het idee een plein of straat te vernoemen naar Gruijters. “Misschien iets waar ook horeca is, dat past wel bij hem,” opperde Sanne de Wilde (D66).
- PVV, Forum voor Democratie en Mooi Lelystad hadden graag gezien dat Lelystad bij de minister en het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers alvast zou aangeven dat er hier geen asielzoekerscentrum mag komen, maar daar gaat de gemeenteraad in meerderheid niet in mee. Overigens is de verwachting van burgemeester Mieke Baltus niet dat er een beroep zal worden gedaan op Lelystad voor een AZC, omdat de verdeling van vluchtelingen over Nederland in de toekomst, als gemeenten ook verplicht kunnen worden vluchtelingen op te nemen, dat per veiligheidsregio geregeld zal worden, en de veiligheidsregio Flevoland al heel veel doet.
Tot slot: de gemeente gaat geen onderzoek uitvoeren naar of de inwoners van Lelystad wel of geen Zwarte Piet willen. Dit voorstel van PVV, Leefbaar Lelystad en Forum voor Democratie kreeg 11 van de 36 raadsleden achter zich en dat is niet genoeg.
Geplaatst op 17 november.
{jcomments on}