Skip to main content

Mooi Lelystad wil dat gemeente kosten onderhoud AED’s op zich neemt

26 juni 2024
Kees Bakker

Mooi Lelystad wil dat de gemeente de kosten van service en onderhoud van de AED’s op zich neemt. De partij wil daar over twee weken een voorstel voor indienen, maar die aankondiging zorgde dinsdag al voor de nodige discussie.

Hulp binnen zes minuten

AED’s zijn ‘automatische externe defibrillatoren’, apparaten die kunnen worden gebruikt bij mensen die een hartstilstand hebben. De gemeente heeft jaren geleden ingezet op een adoptiesysteem, waarbij mensen aan de buitenmuur van hun woning samen met de buurt een AED kunnen laten plaatsen en die met de buurt onderhouden. Door vervolgens een netwerk van vrijwilligers op te zetten die het apparaat weten te bedienen, kan overal binnen de stad hulp binnen zes minuten ter plekke zijn. Die tijd geldt als een grens. Als daarbinnen snel en doeltreffend wordt gehandeld, is de overlevingskans bij een hartstilstand meer dan de helft en blijft de schade aan de hersenen beperkt.

De gemeente wil nu een extra inzet plegen om te zorgen dat het netwerk van hulp die binnen zes minuten aanwezig is een dekking heeft over de hele stad. Daarvoor moet er in de Zuiderzeewijk en op Noordersluis nog een AED komen, en wordt er een wervingscampagne opgesteld om mensen op te roepen zich te laten scholen in hoe je het apparaat kunt bedienen.

Wat is het probleem?

Mooi Lelystad vindt dat de gemeente de kosten op zich moet nemen van het onderhoud van de apparaten. De partij vreest dat er anders wellicht gaten ontstaan in dat dekkende netwerk, als apparaten die geadopteerd zijn door een buurt niet meer onderhouden (kunnen) worden.

Dat levert volgens sommige andere politieke partijen wel een probleem op, omdat er nu juist voor gekozen is dat inwoners en buurten dit zelf doen. “Op heel veel plekken zijn daar langlopende contracten voor afgesloten. Dus het is geen goed idee dat de gemeente dit nu voortaan zelf gaat doen,” vindt Pieter Frankema van ChristenUnie. Forum voor Democratie vroeg zich iets heel anders af. “In hoeverre is dit nu een probleem?” aldus Sandra Antonovich.

Op die vraag moest Roel Velstra van Mooi Lelystad het antwoord schuldig blijven. “Geen idee. Maar we willen toch een dekkend netwerk over de hele stad. Wat nu als bepaalde apparaten niet meer onderhouden worden? Dan is die dekking weg. Dat willen we voorkomen.”

Gedeelde verantwoordelijkheid

Wethouder Annemieke Messelink vindt het juist van toegevoegde waarde dat inwoners en buurten zelf zorgen voor het onderhoud. “Dat is toch prachtig, dat dat gebeurt en dat mensen die verantwoordelijkheid voelen en nemen? Dat zorgt ook voor verbinding in buurten. Het eigenaarschap wordt ook anders als men zelf geen onderhoud meer hoeft te plegen.”

Bovendien is het, waarschuwde de wethouder, niet eerlijk tegenover al die mensen en buurten die tot nu toe zelf hebben opgedraaid voor het onderhoud als de gemeente voor nu en in de toekomst besluit dat voortaan zelf te gaan doen.

Over twee weken neemt de gemeenteraad een beslissing.