Mogelijk toch groen licht voor stadsuitbreiding in het Markermeer
De buitendijkse stadsuitbreiding in het Markermeer, Waterfront, krijgt mogelijk toch groen licht, ondanks eerdere twijfels bij de rijksoverheid en kritiek. Dat heeft ook te maken met de veranderde politieke verhoudingen. Het vorige kabinet legde meer nadruk op natuur, milieu en duurzaamheid en wilde daarom dit soort projecten niet meer. Het huidige kabinet kijkt daar anders tegen aan en de Tweede Kamer heeft op initiatief van VVD en ChristenUnie besloten bouwen in onder andere het Markermeer onder voorwaarden toe te staan. Die voorwaarden betreffen vooral de functie van het meer als zoetwaterbuffer.
Barry Madlener, de huidige minister van Infrastructuur en Waterstaat, heeft al laten weten buitendijkse kleinschalige woningbouw langs het IJsselmeer mogelijk te willen maken.
De ChristenUnie zei begin dit jaar al dat ze bouwen in het Markermeer niet op voorhand uitsluit, omdat woningbouw dringend nodig is. En het risico is te overzien, zei Kamerlid Pieter Grinwis, verwijzend naar het extreme waterpeil dat er de periode daarvoor was geweest. “Het hele watersysteem zat vol. Van de eerste automatische sluiting van de Maeslantkering tot de recordhoge waterstand op het Markermeer. Waterbeheerders, pompen en gemalen moesten er hard voor werken, maar het watersysteem gaf geen krimp.”