Liander begint zijn grootste uitbreiding van het stroomnet ooit
Liander investeert de komende drie jaar 244 miljoen euro in de uitbreiding van het elektriciteitsnet in Flevoland, tien procent meer dan vorig jaar al werd begroot. Dat is inclusief de al eerder aangekondigde bouw van een elektriciteitsstation bij Lelystad. De operatie betekent overigens niet dat het gebrek aan capaciteit tijdig wordt opgelost, zei het bedrijf er gisteren bij de presentatie van de plannen meteen bij. Pas tussen 2026 en 2029 zal dat probleem grotendeels verleden tijd zijn.
Maar het gaat volgens Liander om een ongekend grote operatie. In zijn totale werkgebied wordt 4 miljard euro geïnvesteerd. Ons meest ambitieuze investeringsplan ooit, zegt het bedrijf. "Niet eerder werd zoveel geïnvesteerd in onder andere het uitbreiden en onderhouden van de elektriciteits- en gasnetten." Maar Nederland zit door de energietransitie dan ook 'in de grootste verbouwing van het energiesysteem sinds de wederopbouw'.
In de periode tot 2033 bouwt Liander samen met TenneT twee grotere elektriciteitsstations (150kV). De ene is die ten zuiden van Lelystad, de andere komt bij Almere. Daarnaast komen er vijf kleinere bij en wordt het bestaande station op Pampus uitgebreid. Ook wordt onderzocht of het elektriciteitsstation in Luttelgeest moet worden uitgebreid om het tuindersgebied daar ook in de toekomst van voldoende elektrische capaciteit te voorzien. Dergelijke stations zijn nodig voor de distributie van elektriciteit.
Geen aansluiting
De investering is hard nodig, omdat het elektriciteitsnet vol zit. Dat betekende al dat nieuwe bedrijven op een wachtlijst komen voor een aansluiting op het net. Onlangs werd bekend dat ook nieuwe woonwijken en scholen geen aansluiting zullen krijgen.
“Consumenten rijden, verwarmen en koken steeds vaker elektrisch. (Industriële) bedrijven elektrificeren hun fossiele processen op grote schaal. En ook de elektriciteitsproductie met zon op dak en wind- en zonneparken neemt snel toe. Dat is allereerst goed nieuws voor de energietransitie, maar er zijn verregaande netuitbreidingen nodig om zowel bedrijven als consumenten te helpen. Voor het grootschalig terugleveren van duurzaam opgewekte elektriciteit zit het net in Flevoland al langer vol. Die schaarste raakt de komende tijd steeds meer mensen,” zegt Liander.
Snellere procedures
Los van de investeringen is er meer nodig om het elektriciteitsnet versneld uit te kunnen breiden. Daarvoor zullen ook de te doorlopen procedures voor de aanleg van stations en hoogspanningsleidingen moeten worden ingekort. Minister Rob Jetten maakte onlangs bekend daarmee aan de slag te gaan.
"Tegelijk kampen ook wij met een groot tekort aan mankracht en materiaal en zijn we voor een deel afhankelijk van aannemers en leveranciers om het werk tijdig te uit te voeren," waarschuwt Liander.
Geplaatst op 1 november 2023.
{jcomments on}