Meerderheid politiek is voor verplaatsing oorlogsmonument
"Elke vezel in het lijf van alle vijf de raadsleden van de VVD verzet zich gevoelsmatig tegen verplaatsing van het oorlogsmonument. Wij zijn zeer gehecht aan de huidige locatie, de traditie en alles wat ermee samenhangt. Maar als we kijken naar alle partijen die betrokken zijn bij de dodenherdenking, kunnen we dat dan terzijde schuiven? Dat is een heel lastige. En dat betekent dat we in dezen een bescheiden rol moeten aannemen en is reden voor de VVD-fractie toch de verplaatsing van het monument te gaan steunen," aldus Edwin Hers dinsdag tijdens een raadsvergadering.
Pleidooi van stichting
In de gemeenteraad is dinsdag weer gepraat over het voorstel het oorlogsmonument in het Stadspark te verplaatsen naar een plek voor de Agora. Waar de VVD zich twee weken geleden nog tegen dat voorstel keerde, is die nu toch om.
Dat heeft alles te maken met het feit dat allerlei bij de dodenherdenking betrokken organisaties pleiten voor die verplaatsing. Drie jaar geleden, toen de discussie over verplaatsing van het monument vanwege de vele plannen die nog werden gemaakt voor het Theaterkwartier werd uitgesteld, was met name de joodse gemeenschap tegen. Maar die heeft zich nu aangesloten bij de stichting ‘Herdenken, verzoenen en vrijheid’ die verantwoordelijk is voor de dodenherdenking en pleit voor verplaatsing, net als het veteranencomité, het Georganiseerd Overleg Lelystad (belangenbehartiger voor mensen met een beperking) en vertegenwoordigers van de Roma- en Sintigemeenschappen.
Reden: de organisatie wil graag jongeren en organisaties meer betrekken bij de dodenherdenking, maar de huidige plek in het Stadspark kan de groeiende stroom bezoekers niet aan en is ook slecht toegankelijk voor mensen met een beperking. Daarom deed de organisatie vorige week op Radio Lelystad nogmaals een oproep aan de politiek: luister naar ons.
Organisatie gehoord
Dat is gebeurd. De VVD zal, juist omdat zoveel maatschappelijke organisaties dit graag willen en hun best hebben gedaan elkaar daarin op te zoeken en het eens te worden, het voorstel voor verplaatsing steunen. Dat doen ook D66, de PVV, het CDA, de InwonersPartij en ChristenUnie. Daarmee hebben nog niet alle partijen in de gemeenteraad zich over dit heikele punt laten horen, maar deze partijen zijn al vast goed voor 18 van de 35 raadszetels. Dat is dus een meerderheid – als de gemeenteraad compleet is wanneer over het voorstel wordt gestemd.
Leefbaar nu tegen
Leefbaar Lelystad is tegen het voorstel. Juist die partij diende vijf jaar geleden een voorstel in om te onderzoeken of het monument verplaatst kon worden naar het Stadshart. Ze vindt de plek voor het theater echter niet goed, omdat die te veel herinneringen oproept aan wat er in de Tweede Wereldoorlog in de Hollandse Schouwburg in Amsterdam is gebeurd, en wil liever dat onderzocht wordt of de huidige plek kan worden aangepast of dat er een andere plek in een rustige, parkachtige plek kan worden gevonden.
Wethouder Madelon van Noort zei eerder al dat aanpassing van de huidige plek echt lastig is. Het organiserende comité geeft ook aan dat dat niet kan, tenzij de huidige rust en sereniteit van de plek worden aangetast. Ook verklaarde de wethouder nu niet weer een zoektocht te gaan houden naar een andere plek, omdat dít is wat de bij de dodenherdenking betrokken partijen graag willen.
Leefbaar Lelystadraadslid Wim Botter had daar geen boodschap aan. "Dat is wel heel erg makkelijk van de wethouder. Ga af op je gevoel en luister naar de mensen. Dan kan een vereniging wel iets willen doen om jongeren meer te bereiken, maar dat hadden ze dan tien jaar geleden ook wel kunnen doen, daar hoef je het monument niet voor te verplaatsen."
Ander kunstwerk of monument
Het voorstel van de SP om het huidige monument te laten staan waar het nu staat en bij de Agora een nieuw monument te plaatsen waar de herdenking kan worden gehouden, lijkt niet op een meerderheid te kunnen rekenen.
Dat geldt wel voor het voorstel van het CDA. Dat is voor verplaatsing, maar wil wel dat er op de oude plek in het Stadspark een nieuw kunstwerk of monument komt, in overleg met de buurt. Daar wil de partij 30.000 euro voor uittrekken, "en als het meer kost, horen we dat wel van het college," zei raadslid Jelle Hijmissen dinsdag.
Binnenkort hakt de gemeenteraad definitief de knoop door.
{jcomments on}