Skip to main content

Locatie De Trommel beoogde plek voor het nieuwe Corneel

29 juni 2023
Kees Bakker

De kogel is door de kerk: de plek van de De Trommel is de beoogde locatie voor een nieuw poppodium. Het gebouw naast Kok Experience, tussen het Agorahof en de Waagpassage in, moet daarvoor gesloopt worden. De zeven ondernemers die nu nog in het gebouw zitten, zijn geïnformeerd. De gemeente gaat met hen in gesprek over de toekomst.

Zoektocht

De zoektocht naar een geschikte plek heeft even geduurd. Poppodium Corneel loopt in zijn huidige gebouw tegen grenzen aan als het gaat om bezoekersaantallen en klimaatbeheersing. Toen Kubus eind 2020 aangaf af te willen van Corneel, omdat het cultuurcentrum het runnen van een poppodium niet meer bij zijn kerntaak vond horen, bleek het draagvlak voor Corneel dermate groot dat de politiek al snel besloot tot nieuwbouw. Daarvoor is 12 miljoen euro gereserveerd.

In eerste instantie werd gesproken over drie plekken: het terrein van de oude Mystic, het oude postkantoor en het parkeerterrein tussen het ROC en de garage aan de Agoraweg. De laatste leek de voorkeur te hebben en was het makkelijkst in te passen, maar ondertussen jeukte het wel: het liefste zag de raad het nieuwe poppodium in het Theaterkwartier verrijzen. In april dit jaar vroeg D66 verantwoordelijk wethouder Sjaak Kruis hoe het nu stond met de plannen: men vond het allemaal erg lang duren. Kruis beloofde voor de zomer met een voorstel te komen.

Andere functies

Na een uitgebreide studie, die ook naar andere steden heeft geleid om te kijken hoe men het daar heeft gedaan, komt het college nu tot de conclusie dat de locatie De Trommel de beste nieuwe plek is. “Die plek is ook veel groter dan er voor een poppodium nodig is. Dat geeft de mogelijkheid om ook te kijken naar het toevoegen van andere functies: horeca, woningbouw of een fietsparkeergelegenheid,” zegt Kruis.

Logistiek is de locatie een uitdaging. “Dan gaat het om het laden en lossen van vrachtwagens die de show komen opbouwen van de bands die er optreden. Dat gebeurt natuurlijk op de meest onmogelijke tijden en mag en moet daarin geen overlast opleveren voor de omgeving. Het gaat ook om de stroom publiek die zich in het gebouw ophoudt. Hoe doe je dat in de pauzes? Gaan ze dan allemaal naar buiten toe? Kan het op een dakterras?”

Corneel krijgt voorrang

Volgens Kruis moeten die zaken nu worden uitgewerkt. Voor het college is op voorhand een aantal zaken belangrijk: het gebouw moet een mooie uitstraling krijgen die bij het gebied past, met een hoog stedenbouwkundig en architectonisch ambitieniveau, er moet een combinatie van functies mogelijk zijn en processen en vergunningstrajecten moeten zoveel mogelijk parallel lopen, om de snelheid erin te houden. “We hopen echt de top van Nederland uit te dagen om met iets creatiefs en nieuws te komen,” zegt Kruis. “Belangrijk daarin is dat, als er op de locatie ook andere ontwikkelingen plaatsvinden (woningbouw, horeca), de ontwikkeling van het poppodium voorrang krijgt.”

Heerlen als inspiratie

Een van de steden waar Lelystad inspiratie heeft opgehaald is Heerlen. “Daar is een nieuw poppodium dat ook midden in het centrum ligt. Laden en lossen gebeurt daar bijvoorbeeld in het gebouw: vrachtwagens rijden op een dok achteruit het gebouw in en lossen binnen, zodat de omgeving er geen last van heeft.”

Ook al blijft het een ingewikkelde opgave, er wordt nu volop ingezet op deze locatie. Het poppodium zelf moet twee zalen krijgen, een grote zaal voor zo’n 700 bezoekers en een kleine. “We willen ook nadrukkelijk kijken naar combinaties met andere initiatieven, bijvoorbeeld jongerenbroedplaats SPOT in het ABC-gebouw.”

De tijdsplanning blijft een lastige, zegt Kruis, juist omdat het zo’n majeure en ingewikkelde opgave is. “Laat ik het zo zeggen: ik hoop dat ik aan het einde van mijn  eerste ambtstermijn de eerste paal kan slaan. Maar dat is behoorlijk ambitieus.” Voor degenen die dat niet scherp op het netvlies hebben: in 2026 zijn er weer gemeenteraadsverkiezingen. Dat klinkt nog ver weg, maar Kruis denkt dat het wel de moeite waard is er de tijd voor te nemen. “Dit is een van de belangrijkste ontwikkelplekken voor de komende jaren. Zo’n gebouw staat er minstens voor de komende 50 jaar. Dat kun je maar één keer goed doen, net zoals je het ook maar één keer niet goed kunt doen.”

Oplossingen voor ondernemers

Een deel van De Trommel staat leeg, in een ander deel zitten dus nog zeven ondernemers. Kruis belooft voor hen de beste oplossing te zoeken. “Willen ze een andere locatie? Willen ze terugkeren op deze locatie? Dat zijn allemaal zaken waarmee we rekening willen houden. Alle zeven hebben ook een ander huurcontract, dus dat vraagt om maatwerk. Daar gaan we ons voor inzetten.”  Het is ook mogelijk dat het eerste deel van het gebouw gesloopt wordt en dat daar het poppodium komt, en dat voor de ontwikkeling van de andere functies meer de tijd wordt genomen. “Het nieuwe poppodium heeft in ieder geval voorrang.”

Het woord is nu eerst aan de gemeenteraad. Die kan zeggen wat hij van de plannen vindt en aangeven wat hij belangrijk vindt. Daarmee wordt de basis vastgesteld waar een ontwerp aan moet voldoen en vervolgens hoopt de wethouder op inspirerende en uitdagende plannen.  

De_Nieuwe_Nor.jpg

De nieuwe zaal van poppodium Nieuwe Nor in Heerlen dient als inspiratie: niet qua ontwerp, wel qua inpassing in de omgeving en oplossingen voor de logistieke problemen.

Geplaatst op 29 juni 2023.

{jcomments on}