Stadsbestuur gaat trachten meer evenementen te trekken
Lelystad werkt aan een nieuw evenementenbeleid, want er valt op dat punt nog heel wat te verbeteren. Met meer en ook grotere evenementen moet de stad op de kaart worden gezet als evenementenstad.
De gemeenteraad is dinsdag geïnformeerd over de eerste contouren van het plan. Daaraan ligt uitgebreid onderzoek ten grondslag. Kort gezegd moet kwalitatief en kwantitatief het aanbod worden versterkt. Dat is ook de uitkomst van sessies met ondernemers, culturele partijen en een enquête waar een kleine 1.600 inwoners aan hebben meegedaan: het aanbod is nu te karig.
Dat blijkt ook uit een benchmarkonderzoek, een onderzoek waarbij Lelystad vergeleken is met andere steden. Rotterdam is koploper met veel grote en kleine evenementen, Almere doet het ook goed. Maar ook bij een vergelijkbare stad als Purmerend blijft Lelystad ver achter. Overigens komt Lelystad er ook karig af als het gaat om subsidies voor evenementen. Landelijk is dat gemiddeld 4,80 euro per inwoner, in Lelystad 2,50 euro.
Ruimte zoeken
Daarnaast zal er ruimte moeten worden gezocht. '‘In het Stadshart is er gewoonweg geen ruimte voor een groot evenement dat tienduizenden bezoekers trekt. Ook De Meent heeft haar beperkingen,’' zei wethouder Dennis Grimbergen. Hij zegt dat de gemeente in gesprek is met meerdere initiatiefnemers van grote evenementen, maar dan moet daar dus wel een plek voor worden gevonden.
Tot slot moeten initiatiefnemers van vooral kleinere en middelgrote evenementen ook beter worden ondersteund bij hun aanvraag, blijkt uit het onderzoek.
Uitdagingen en kansen
Er zijn zowel uitdagingen als kansen als het gaat om nieuwe evenementen. Grote evenementen zijn daarbij een verhaal apart. In zijn algemeenheid trekken die minder bezoekers dan vroeger en geven mensen er minder uit, bleek uit een toelichting van de onderzoeker van bureau Respons die voor de gemeente het onderzoek heeft gedaan. "Dat terwijl de kosten door inflatie zijn gestegen en ook het vinden van personeel en vrijwilligers lastig is. Verder leggen duurzaamheids- en milieueisen soms zware beperkingen op, sommige grote festivals moeten vandaag de dag een stikstofvergunning hebben. Ook is er een afnemend maatschappelijk draagvlak als het gaat om de overlast die evenementen kunnen veroorzaken.’'
''Maar er zijn ook kansen, bijvoorbeeld voor evenementen die muziek, lekker eten en sport met elkaar verbinden. Sowieso zouden verschillende disciplines, zoals cultuur en sport, meer moeten samenwerken. Voorts zouden er meer evenementen voor jongeren moeten komen. En Lelystad is een prachtige plek voor evenementen in de winter!''
Geplaatst op 12 maart 2024.
{jcomments on}