Magazine ‘Lelystad op tafel’ zet eetbare natuur in de schijnwerpers
Geschreven door Kees Bakker
In een beperkte oplage van 500 stuks is onlangs het magazine ‘Lelystad op tafel’ verschenen. In het blad staat beschreven wat voor lekkers er allemaal in de Lelystadse natuur te vinden is.
“In het groen in de stad groeien nogal wat bomen, struiken en andere planten waarvan vruchten, bloemen of bladeren eetbaar zijn, en je mag ervan oogsten. In het magazine staan de meeste van die bomen en struiken afgebeeld met een kleurenfoto waarop ze goed herkenbaar zijn. Dat is ook bedoeld om misverstanden te voorkomen: niet alles wat er groeit en bloeit is eetbaar,” legt initiatiefnemer Peter Kouwenhoven uit.
“Het openbaar groen, of beter gezegd de Lelystadse stadsnatuur, is belangrijk voor mens en dier. Indirect betalen de bewoners voor het beheer en onderhoud. Logisch dat je daar wat voor terugkrijgt. Wanneer je weet dat je dat groen ook op een bepaalde manier mag gebruiken vergroot dat de betrokkenheid van de bewoners. Dát is het doel van het magazine,” vervolgt hij. Het blad bevat bij alle eetbare natuur ook recepten.
Het magazine kon tot stand komen dankzij de motiemarkt van vorig jaar, waarin er een budget voor de uitgaven werd gevraagd van en toegekend door de gemeenteraad. Het is gratis verkrijgbaar bij de Ekolander (Lelycentre), in de bibliotheek, bij de balie van het stadhuis en in beperkte mate bij de Stek en de Polderkol aan de Jupiterweg.