Skip to main content

Lelystad moet meer bewegen, wie heeft een goed idee?

07 februari 2022
Theo van Rhijn

Inwoners van Lelystad bewegen te weinig en dat moet verbeteren. Dat vinden deskundigen, dat vindt de gemeente. Er wordt aan gewerkt, door diverse aanbieders, met steun van de overheid: Lelystad heeft een zogeheten sportakkoord, een deelname aan een landelijke regeling op dit gebied. Mooi – maar wat brengt de toekomst?

Projectleider Elske Warners, zelf bij dit artikel te zien op de fiets, hoopt dat het project, dat in 2020 begon, na dit jaar op een of andere manier kan worden gecontinueerd. Daarna droogt de rijksbijdrage namelijk op.

Dit jaar is er echter nog genoeg geld beschikbaar voor duurzame en sociale initiatieven in de breedtesport. Op de deelnemerslijst staan scholen, sportverenigingen, Welzijn Lelystad en de gemeente zelf. “We zaten onder de landelijke richtlijnen en dat moest omhoog. Veel sportaanbieders en professionals zijn er hard mee bezig om het percentage sporters te verhogen," aldus Warners.  Van de inwoners van Lelystad heeft 55 procent overgewicht, tegen 48 landelijk; niet meer dan 57 procent doet aan sport, tegen 63 landelijk. Warners: "Hier wonen betrekkelijk veel inwoners met een functionele beperking en een lage sociaal-economische status en daar wilden en willen we veel voor doen.”

“Tot mijn werk behoort mensen te activeren, welzijn en scholen te motiveren voor het benutten van budgetten. We hebben aanvragen van gemiddeld 5000 euro binnen gekregen. Momenteel loopt er een aanvraag van 15.000 euro voor een calisthenicspark in het Woldpark voor onder meer inline skating. Een dergelijk park ligt er al in Almere. Uitvoering daarvan zal de gemeente in samenwerking met de aanvragers verder vorm geven, uiteraard in overleg met omwonenden."

Organisaties met ideeën kunnen dus aanvragen indienen. Die kunnen gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Warners: “Er is momenteel voor dit jaar nog 40.000 beschikbaar vanuit de rijksoverheid, naar rato van het inwonertal van de gemeente. Activiteiten organiseren wordt op haalbaarheid beoordeeld. Partijen moeten samenwerken met sportbedrijf, gemeente, welzijn of scholen, als een aanjager om tot activiteiten op langere termijn en een zekere duurzaamheid te komen. Samenwerking tussen meerdere partijen is een uitgangspunt.  Neem bij voorbeeld een tennisclub die activiteiten voor basisschoolkinderen wil organiseren, die zal dat samen met een school moeten doen, zodat het werkbaar en doelmatig kan gebeuren.”

Een voorbeeld: Atletiekvereniging Spirit werkt samen met de schoolbesturen Eduvier en Stichting SchOOl om verschillende sporten op het complex te krijgen, drempels weg te nemen en vakdocenten op diverse terreinen bij elkaar te krijgen. Voor de atletiekbaan aan het Langezand staat renovatie op stapel, gemeente en sportbedrijf zijn daarbij in beeld. “De volleybalclub Volta heeft geld voor een zogeheten volleybaltas aangevraagd, waarmee zij de wijken in kunnen. Vooral de indoorsportverenigingen en kleinere clubs zijn als gevolg van de coronamaatregelen in problemen gekomen en verloren leden, zij willen die terugwinnen. Verder is er geld uitgetrokken voor beweegroutes met QR-codes, oldstarstennis bij LTVL en sportactiviteiten in de zogenoemde derde helft bij tennisvereniging ITL.”

Verenigingen en commerciële aanbieders werken in het project samen. “De gemeente is via beleidsmedewerkers en het sportbedrijf betrokken bij het sportakkoord. En er is een trekkersgroep met sportschoolhouder Anil Ghiraw van Gym Inn en Herman van Haarlem van volleybalvereniging Volta.” Ze kunnen van elkaar leren, zegt Warners. “Indirect is het vorig jaar opgerichte sportplatform tot stand gekomen via het sportakkoord. Beweegaanbieders en commerciële aanbieders werken eraan mee. Zonder sportakkoord was de samenwerking tussen sportclubs langzamer gegaan. De lijnen tussen partijen worden steeds korter. Verenigingen en gemeente doen goed werk, samen.”

Het beweegonderwijs in de polderhoofdstad is volgens Warners goed van opzet: “Hier krijgt een leerling overal gemiddeld twee uur in de week gym van een vakdocent en dat is in vergelijking met andere gemeenten goed geregeld. Die vakdocenten doen het er niet even bij en richten zich bovendien op de invulling van vrije tijd. Zij zijn intermediair voor het jeugdfonds sport en cultuur, dat waar nodig kleding en training en kortingen kan regelen. En dat heeft een positieve invloed op bredere sportdeelname in Lelystad.”

Qua accommodaties en onderhoud van sportvelden moet er echter nog wel wat verbeteren, vindt Warners. Er zijn meer gymzalen zijn nodig in Lelystad. Een nieuwe sporthal op de plaats van de oude Rietlanden en een zaal in Warande, nabij het spoor, kunnen door betere spreiding helpen, zegt ze. "Dat is aan de politiek om nader in te vullen.”

“Spannend worden de gemeenteraadsverkiezingen voor de toekomstige voorwaarden en continuering van het sportakkoord. Alle partijen hebben sportieve intenties, met name CDA en GroenLinks springen er uit op het eerste gezicht.”

Meer hierover vanmiddag (maandag 7 februari) tussen 16 en 17 uur in Lelystad Dichtbij op Radio Lelystad en dinsdag 8 februari van 20 tot 21 bij presentator Marc Broekmans in Dubbelspel. Dat laatste programma wordt zondagochtend tussen 8 en 9 herhaald.

{jcomments on}