Skip to main content

Lelystad blijft in top plaatsen met verhitte huizenmarkt

14 maart 2024
Theo van Rhijn

Lelystad is een fractie gezakt, maar staat nog steeds in de landelijke top 10 als het gaat om de druk op de woningmarkt. Dat zegt BPD Woningfonds, een bedrijf dat voor overheden hele wijken ontwerpt, in zijn jaarlijkse overzicht, de Hittekaart Woningmarkt 2024.

Het bedrijf ontwikkelde een eigen meeteenheid, waarvan de score bestaat uit het aantal verkochte woningen, de gemiddelde verkoopprijs en een prognose van de groei in huishoudens, gerelateerd aan het totale aantal koopwoningen in die gemeente. Op grond van de cijfers van afgelopen jaar staat Lelystad nu op plek 33 van de 342 Nederlandse gemeenten, tegen plek 30 van de toen nog 344 gemeenten vorig jaar, het eerste jaar waarin de polderhoofdstad bij de eerste tien zat.

Volgens de gegevens van BPD Woningfonds werden in Lelystad vorig jaar 1057 huizen verkocht, voor een gemiddelde prijs van 372.200 euro en wordt tot 2032 een toename van het aantal huishoudens verwacht van 5660. De cijfers komen van het Kadaster, het CBS en een onderzoeksbureau ABF Research. Lelystad scoort daarin al langer hoog.

Een vermelding in de top is niet alleen maar goed nieuws, die betekent ook dat er meer huizen nodig zijn.

OZB

En als we het toch hebben over wonen in Lelystad en wat bedrijven daarover uitpluizen: in geen enkele Flevolandse gemeente wordt zo vaak een WOZ-bezwaar ingediend als in Lelystad, zegt vergelijkingssite Independer. Een bezwaar dus tegen de gemeentelijke taxatie voor de WOZ-belasting.Voor 10,4 procent van de woningen is hier in 2023 bezwaar aangetekend. Het provinciale gemiddelde komt uit op 6,4. Ook buurgemeente Dronten zit daarboven, met 8,9 procent.

Over heel Nederland was overigens een stijging te zien en de Flevolanders toonden zich in het algemeen al extra ontevreden. Vorig jaar werd door ruim 11.000 van hen bezwaar aangetekend. Dat is aantal ligt ruim 2,5 keer hoger dan het jaar daarvoor. Landelijk was het anderhalf maal.  In de gemeente Noordoostpolder is het aantal WOZ-bezwaren zelfs ruim verviervoudigd. In de gemeenten Urk en Zeewolde steeg het aantal bezwaren het minst sterk, met ruwweg de helft.

Geplaatst op 14 maart 2024.

{jcomments on}