Skip to main content

Kraamkamers vol jonge vleermuizen in woningen

20 mei 2020
Theo van Rhijn

Komt u de komende tijd in Lelystad in de nacht iemand tegen met een digitaal metertje in de hand, Landschapsbeheer Flevoland gaat weer vleermuizen tellen. En in deze regio zijn de meeste van die dieren stadsbewoners.

Flevoland heeft voor zover bekend acht soorten vleermuizen, van de dwergvleermuis (op de foto) tot de met een spanwijdte van circa 35 centimeter tweemaal zo grote laatvlieger. Ze zitten vaak in huizen – bijvoorbeeld in de spouw of onder de dakpannen – en wie ze ontdekt, wordt verzocht dat te melden. Soorten die in holle bomen zitten, heeft Flevoland weinig doordat de jonge bossen weinig van die bomen hebben.

In de zomer zijn de mannetjes en vrouwtjes gescheiden, aldus de natuurbeheerder. De mannetjes leven in groepjes van 1-5 dieren, de vrouwtjes vormen grote groepen: 25-150 dieren. De vrouwtjes krijgen in juni hun ene jong en dan heet zo’n grote groep dieren een kraamkolonie.

Het metertje van de onderzoeker is een batdetector. Vleermuizen maken geluid dat ons oor niet waarneemt maar dat hiermee wordt omgezet in geluid dat wij wel horen.

{jcomments on}