Skip to main content

Kankerpatiënt met smaakverlies kan hulp krijgen op smaakpoli

16 december 2022

Kankerpatiënten die door chemotherapie te maken krijgen met verlies of verandering van smaak, kunnen nu terecht op een gespecialiseerde afdeling van het St Jansdal: de smaakpoli.

Ze hun smaak teruggeven kan niet, maar dieetkok Gerrit-Jan Kevelam kan wel uitzoeken wat ze nog wel lekker vinden. Op de poli doet hij smaaktesten met de patiënt met de vijf basissmaken: zout, zoet, zuur, bitter en hartig. "We gaan met de patiënt op zoek naar waar nu zijn smaakprofiel ligt," verklaart hij, "en hoe we de nadruk kunnen leggen op bepaalde smaken zodat het eten weer prettig wordt."

Het gaat om 'omdenken', zegt hij. "Sommige patiënten proeven geen zout meer, dus die gaan steeds meer zout strooien, terwijl ze zoet misschien nog wel als prettig ervaren. Dus wat je dan zou kunnen doen, in plaats van dat je je kip vol met kipkruiden gaat smeren, een beetje honing toevoegen of hem in een zoete sojasaus smoren."

Het smaakprobleem treft 75 procent van de mensen met chemotherapie, aldus het ziekenhuis.

Geplaatst op 16 december 2022.

{jcomments on}