Skip to main content

Kan een bouwer doen wat hij wil, of heeft een bezwaar wel degelijk zin?

25 juli 2024
Theo van Rhijn

Word je als Lelystedeling niet serieus genomen wanneer je bewaar maakt tegen een bouwplan​? Net nu raad en wethouder hebben besloten de procedures nog eens te bekijken, uit een groep burgers op hoge toon beschuldigingen en voert actie. Op het stadhuis kijken ze er heel anders tegenaan.

Onvrede van bewoners van Buitenhof over de voorgenomen bouw van een appartementencomplex en het afblazen van een haventje voor plezierbootjes heeft geleid tot een handtekeningenactie en het voorbereiden van juridische stappen omdat de gemeente stelselmatig bezwaren van omwonenden zou negeren en daarbij de Omgevingswet zou overtreden.

Buitenhofbewoners die in het openbaar hun beklag deden bij onder meer de gemeenteraad, zeggen dat ze in diverse andere wijken medestanders hebben gevonden. Ze betogen dat het college en de gemeenteraad de in de Omgevingswet vastgelegde participatieplicht te vaak aan hun laars lappen, dat de rechten en het geluid van bewoners niet voldoende meegewogen worden, dat bezwaren van bewoners te gemakkelijk van tafel worden geveegd, dat de mening van bewoners niet voldoende meetelt en dat bouwplannen gewoon doorgedrukt worden, wat bewoners daar ook van vinden. Ze willen dat de gemeente alsnog serieus met kritische bewoners in gesprek gaat en willen dat dus desnoods afdwingen.

De Veste

Daarbij wordt ook verwezen naar een discussie die speelde rond de bouw van een appartementencomplex op een grasveld bij De Veste en die zou bevestigen dat de gemeente bewoners niet serieus neemt. Daarvoor is vorige week groen licht gegeven ondanks protesten, omdat het belang van de woningbouw zwaarder woog.

Daar begint echter meteen het verweer van de gemeente. Wethouder Piet van Dijk en de raad erkenden in dit geval zelf al dat de bewonersparticipatie beter had gekund en de wethouder kondigde aan nog eens naar de procedures te kijken. Daar zijn nog volop mogelijkheden voor, zegt het stadhuis in een reactie. Het ging om het bestemmingsplan. Nu dat is vastgesteld, heeft de ontwikkelaar de taak met de omwonenden in overleg te gaan over de invulling. En daar stopt het niet, zeggen ambtenaren (Van Dijk is met vakantie): “In De Veste leven daarnaast nog veel vragen over onder andere de mogelijkheden voor het uitlaten van honden en de verkeerssituatie. Daar gaat de gemeente  met de bewoners over in gesprek.”

Sloepenhaven

Dan de zaak waarmee het begon, de zogenoemde sloepenhaven en het bouwplan in Buitenhof. Er zijn gesprekken geweest met Van Dijk en raadsleden zijn toegesproken, maar dat heeft niets opgelost, zegt een van de bewoners.

“De gemeente heeft inderdaad al een paar gesprekken met een aantal bewoners van Buitenhof gehad op hun verzoek. Zij willen graag dat er een sloepenhaven wordt aangelegd en er geen appartementen gebouwd worden," bevestigt een stadhuiswoordvoerder. "De gemeente gaat echter over beide niet. Dat is hun ook verteld en in een brief geantwoord. Het gaat hier namelijk om privaatrechtelijke afspraken die zijn gemaakt tussen de projectontwikkelaar van het gebied en de (individuele) bewoners.” Wij kunnen alleen toetsen of een plan voldoet aan het bestemmingsplan en dat is in dit geval zo, aldus het stadhuis. En dat de haven daar ook in staat, betekent dat die aangelegd mag worden, niet dat dat moet.

Voorts: de procedure tot nu toe betrof ook hier het bestemmingsplan. Aangezien geen van de bezwaarmakers, de indieners van een zienswijze, naar de Raad van State is gestapt (en de gemeente zegt ze op die mogelijkheid te hebben gewezen) is dat nu definitief. Dit betekent dat nu het behandelen van de bouwaanvraag aan de beurt is en dat gaat in de komende weken gebeuren. En 'om zo transparant mogelijk te zijn, informeert de gemeente alle indieners van een zienswijze wanneer de bouwvergunning is afgegeven en over de termijn om bezwaar in te dienen', aldus het stadhuis.

Zwartgelakte tekst

Een ander punt is dat de actievoerders boos zijn over de vele zwartgelakte tekst in documenten die ze opvragen met een beroep op de Wet open overheid, de Woo. Na overleg met een deskundige hebben ze de gemeente op dat punt in gebreke gesteld, melden ze. Ook hier geven ze op het stadhuis niets toe. De gemeente 'heeft er begrip voor dat het teleurstellend kan zijn dat (soms veel) tekst is afgelakt'. Maar: “De gemeente moet zich daarbij echter houden aan de wet en de AVG (de privacyregels, TvR) en mag bepaalde stukken informatie niet  openbaar maken.”

De petitie is zondag online gegaan. Donderdagmiddag waren er 79 handtekeningen, waarvan 15 meteen de eerste dag zijn gezet.

Bijgaande illustratie is een schets met zowel het omstreden gebouw als de haven, het water erachter. In het wit de bestaande woningen. Het pand linksonder bestaat ook al en heeft een openbare functie.