Skip to main content

Regels huisvesting voor welzijn arbeidsmigrant én de buurt

07 oktober 2021
Kees Bakker

Er moeten de komende jaren woonvoorzieningen voor arbeidsmigranten worden ontwikkeld die fatsoenlijke huisvesting bieden en ook de overlast van kamerverhuurpanden in de woonwijken tegengaan. Dat vindt de gemeenteraad, die het beleid heeft vastgesteld voor de huisvesting van arbeidsmigranten de komende jaren. 

Door goede huisvesting te bieden waar arbeidsmigranten ook voor een redelijke prijs kunnen wonen, hoopt de gemeente dat de aantrekkelijkheid van kamerverhuurpanden in de woonwijken sowieso minder wordt. Onderdeel van het beleid is dat er geen nieuwe vergunningen worden uitgegeven voor kamerverhuurpanden.   

De gemeente gaat niet zelf nieuwe accommodaties bouwen, maar heeft met het beleid de kaders gesteld waaraan deze moeten voldoen en, in grote lijnen, waar deze mogen komen. De markt moet dan verder zijn werk doen, zoals onlangs is gebeurd bij de ontwikkeling van de complexen ‘Lars’ en ‘Lily’ langs de Larserdreef.

Lokale band

De huisvesting die ontwikkeld wordt, moet bestemd zijn voor arbeidsmigranten (mensen die hier vooral tijdelijk werken, zoals seizoenswerkers) die ook in Lelystad werken of hier nu al wonen. Die eis stond al in het oorspronkelijke voorstel, maar de SP heeft dat dinsdag nog wat verder aangescherpt door een voorstel in te dienen dat zegt dat er voldoende nieuwe huisvesting moet worden gerealiseerd ‘zodat de actuele overlast door illegale kamerverhuur in de wijken effectief bestreden kan worden’. De huisvesting die daarna gerealiseerd wordt moet gefaseerd plaatsvinden op grond van de behoefte aan dergelijke huisvesting bij Lelystadse bedrijven.

Kwaliteit

Op voorstel van GroenLinks is nog wat scherper gesteld dat de nieuwe locaties moeten voldoen aan de kwaliteitsnormen van het ‘aanjaagteam Roemer’.  Dat team heeft op verzoek van het kabinet de vaak slechte omstandigheden onderzocht waarop arbeidsmigranten worden gehuisvest en is met aanbevelingen gekomen om die te verbeteren.

In het beleid staat verder onder meer omschreven dat accommodaties 24 uur per dag en 7 dagen per week toezicht moeten krijgen in de vorm van beheerders en dat met de huisvesters wordt afgesproken dat de bewoners zich ook laten registeren bij de gemeente.

Ook moet er worden op toegezien dat huur- en arbeidsovereenkomsten worden gescheiden, zodat mensen niet als ze hun baan kwijtraken onmiddellijk ook hun onderdak kwijt zijn. Op voorstel van de SP is daar aan toegevoegd dat er een opzegtermijn voor de huur van één maand moet worden afgesproken.

Precieze locatie

Het heeft de voorkeur van de gemeenteraad dat er accommodaties worden ontwikkeld die in de buurt liggen van voorzieningen. Dat zegt nog niets over waar ze  precies komen, want voor elke te ontwikkelen plek geldt dat de initiatiefnemer er eerst over moet gaan praten met omwonenden en omliggende bedrijven en dat de gemeenteraad vervolgens de laatste stem door in het wel of niet toe te staan.

{jcomments on}