Skip to main content

Juristen: Gemeente is verplicht illegale huur Bastion te stoppen

14 juni 2023
Theo van Rhijn

De gemeente is wettelijk verplicht op te treden als in het Bastion inderdaad woningen zonder vergunning zijn omgebouwd voor de huisvesting van arbeidsmigranten, zeggen deskundigen. Dat kan hoogstwaarschijnlijk bij de rechter worden afgedwongen. Lelystad heeft namelijk om te beginnen een splitsingsverbod, dus opdelen in huurkamers mag niet, en in de wijk geldt ook nog eens een opkoopbescherming: wie een huis koopt, moet er zelf gaan wonen.

Buurtbewoners klagen al een tijd overlast. Er zouden meer dan 65 eengezinswoningen zijn omgebouwd voor deze verhuur en in sommige zitten wel twintig huurders. De klagers praten donderdagavond (15 juni) met wethouder Dennis Grimbergen.

Lost dat niets op, dan ligt de gang naar de rechter voor de hand, zeggen de Groningse hoogleraar bestuursrecht Herman Bröring en de onder meer in huurzaken gespecialiseerde advocaat Rutger Boogers.

"Er is een beginselplicht van de gemeente om te handhaven als er sprake is van een overtreding en bewoners dienen een handhavingsverzoek in," aldus Bröring. "Doorgaans doen gemeenten dat ook. Als de gemeente Lelystad dat niet doet, roept dat bij mij verbazing op. In het geval dat de gemeente inderdaad niet ingrijpt, is een gang naar de rechter een logische vervolgstap. Mits er daadwerkelijk sprake is van een overtreding, hebben degenen die de zaak aanhangig maken een sterke zaak."

Boogers zit ook op dat spoor. Als het afgeven van een vergunning voor deze vorm van verhuur niet mogelijk is, moet de gemeente zorgen dat de eigenaar ermee stopt.  "Zeker als omwonenden een handhavingsverzoek hebben ingediend."

Geplaatst op 14 juni 2023.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

{jcomments on}