Skip to main content

Joris van Casteren: 'Werkeiland krijgt aanblik Lloret de Mar'

14 december 2020
Theo van Rhijn

Bewoners van het Werkeiland luidden zaterdagmorgen de noodklok in hun strijd tegen nieuwbouw die volgens hen het historische karakter van het vroegere eiland aantast en ze hadden een bekende Nederlander (en oud-plaatsgenoot) aan hun zijde, schrijver Joris van Casteren. “Droeve wanhoop maakte zich van mij meester toen ik de visualisaties van de nieuwbouw onder ogen kreeg," sprak hij. "Lloret de Marachtige complexen die een schaduw over de historische barakken werpen en ze voorgoed aan het zicht onttrekken.”

Dat luiden van de noodklok – om twee voor twaalf – was zo'n beetje letterlijk, de oude eilandklok, en verder ging de Lelystadse vlag halfstok.

Bewonersvoorman Oluf van Oosterom bood de ook aanwezige wethouder Jack Schoone een petitie aan, die  op internet kan worden gesteund en die tot nu toe 1150 keer is getekend. Schoone praat deze week met de projectontwikkelaar van de geplande hoogbouw en volgende maand buigt de gemeenteraad zich over het dossier.

Het Werkeiland is het begin van Lelystad en het speelde een grote rol in de drooglegging van Oostelijk Flevoland. Het was een kunstmatig eiland, tussen de dijksegmenten, waarop het gemaal Wortman werd gebouwd, een van de gemalen die het gebied binnen de dijken droogpompten. Er worden al langere tijd woningen gebouwd en de actievoerende bewoners verzetten zich tegen de nieuwste plannen op dat gebied, waarbij vooral twee grote appartementencomplexen aan de haven doelwit zijn.

{jcomments on}