Inzet energiecoach leidt tot energiebesparende maatregelen
Geschreven door Kees Bakker.
De in Lelystad actieve energiecoaches hebben in 2023 431 adviesgesprekken gevoerd. Daarnaast zijn ze bij 122 huishoudens langs geweest in het kader van de isolatie-actie. Dat blijkt uit een evaluatie van de gemeente.
Inzet in huis
Tijdens de adviesgesprekken loopt de energiecoach samen met de bewoner een rondje door het huis om te kijken wat er nodig is om het huis energiezuiniger te maken. De coach geeft ook advies over gedrag, bijvoorbeeld over het instellen van de thermostaat. Na afloop van het gesprek geeft de bewoner akkoord op de voorgestelde maatregelen, zodat ze besteld kunnen worden. De energiecoaches bieden vervolgens aan om de gekozen maatregelen ook uit te voeren.
In totaal kunnen inwoners energiebesparende maatregelen krijgen tot 100 euro. In het grootste deel van de maatregelen gaat het om het aanbrengen van energiezuinige ledlampen (41 procent) en flowcontrole, waterbesparende zaken en koelkastthermometers (35 procent). Ook het installeren van energiezuinige stekkerdozen, radiatorfolie, brievenbusborstels en tochtbanden worden genoemd.
Brede inzet
De 122 bezoeken hebben in 41 gevallen geleid tot een subsidieaanvraag voor isolerende maatregelen, oftewel een score van ruim 33 procent. Dat is fors meer dan in gemeenten die geen persoonlijke aanpak door energiecoaches hebben en waar mensen zelf actie moeten ondernemen. Daar doet gemiddeld 4 tot 6 procent van de doelgroep mee.
Verder hebben de coaches een rol gespeeld in het project ‘Samen Lelystad-Oost’, waar woningen gerenoveerd en verduurzaamd worden, en hebben ze voorlichting gegeven aan vrijwilligers van Humanitas en het IDO (Inter Diakonaal Overleg). Ook hebben ze een workshop gegeven op het ROC en zijn ze aanwezig tijdens inloopmomenten in de bibliotheek.
Structureel maken
De inzet van de energiecoaches werd mogelijk gemaakt door een rijksbijdrage voor de aanpak van energiearmoede van 180.000 euro, die Lelystad in 2022 heeft gekregen. Er wordt nu gekeken of hun inzet structureel kan worden gemaakt, want volgens de gemeente leveren ze belangrijk werk. “De energiecoaches kunnen een belangrijke rol spelen in de wijken. Door persoonlijk contact, gewoon langs de deuren gaan, kunnen inwoners laagdrempelig geholpen worden. Andere sociale problematiek wordt gesignaleerd en doorgezet naar de desbetreffende teams. Ze zijn daarin een eerste aanspreekpunt voor de gemeente en kunnen daarmee een belangrijke rol vervullen in de warmtetransitie. We zijn in gesprek met de energiecoaches om hen langdurig in te kunnen zetten binnen de warmtetransitie vanaf de zomer van 2024. Dit zal in het vervolg betaald worden vanuit de rijksbijdrage voor het uitvoeren van klimaat- en energietaken.”
Geplaatst op 23 mei 2024.