IJsselmeerdijk proeftuin voor versterking zonder verhoging
De IJsselmeerdijk tussen de centrale en de overslaghaven krijgt een aantal experimentele overgangen tussen het wegdek en het gras. Als de proef slaagt, betekent dat dat de dijk bij een gelijkblijvende hoogte sterker wordt.
Dijkdoorbraken gebeuren als regel niet door het water dat er aan de buitenkant op beukt, maar door water dat over de dijk slaat en die dan aan de binnenzijde uitholt, erosie. De overgang van gras naar verharding is daarbij een zwak punt. Daarom zijn constructies uitgedacht die deze overgang versterken. Daarvan worden proefvakken aangelegd en in september en oktober worden daar kunstmatige golven op losgelaten. Een aannemer legt nu al de verschillende constructies aan, zodat het gras de gelegenheid krijgt zich op tijd te herstellen.
Waterschap Zuiderzeeland, de beheerder van de dijk, noemt vijf varianten: de overgang vloeiender maken, een blokkenmat op de overgang, een betonband op een waterdoorlatende onderlaag (geotextiel), de kleigrond verdichten door die in dunne lagen aan te brengen, en een toevoegmiddel dat grond sterker maakt.
Zuiderzeeland voert de proef ook uit voor andere waterschappen en krijgt er ook een bijdrage voor uit een landelijk fonds.
Tijdens de werkzaamheden is de weg op de IJsselmeerdijk in één richting afgezet en is één rijstrook open.
Geplaatst op 20 juni 2023.
{jcomments on}