Skip to main content

Hoop op Lelystads succes bij strijd tegen PFAS in water

11 juli 2023
Geschreven door Theo van Rhijn

De proef met een filter, een Dexfilter, om PFAS uit het water van de afvalwaterzuivering in Lelystad te krijgen, lijkt te slagen. Eind deze maand wordt de balans opgemaakt; volgens beheerder Waterschap Zuiderzeeland lijkt het te werken.

De zuivering in Lelystad is een van installaties in Nederland waar de stoffen worden aangetroffen. Met de afkorting, van de chemische term per- en polyfluoralkylstoffen, worden een groep stoffen aangeduid die door de mens worden gemaakt voor industriële doeleinden. Ze zijn water-, vet- en vuilafstotend en je vindt ze onder meer in smeermiddelen, voedselverpakkingsmaterialen, blusschuim, anti-aanbaklagen van pannen, kleding, textiel en cosmetica. Maar ze zijn giftig en volgens het RIVM komen ze in Nederland zoveel voor in voedsel en drinkwater dat de volksgezondheid wordt bedreigd. Dus moeten ze worden verwijderd.

Probleem daarbij is dat ze niet biologisch afbreekbaar zijn. Naast het feit dat ze zich in een menselijk lichaam kunnen ophopen, betekent dat dat de bestrijding moeilijk is. Daarom wordt naar effectieve methoden gezocht. Een van die methoden is dit Dexfilter, een in Amerika ontwikkeld filter, dat werkt met korrels die de stoffen absorberen.

Geplaatst op 11 juli 2023.

Dit bericht kwam tot stand in samenwerking met Omroep Flevoland.

{jcomments on}